Posao

5 navika govora tela sa kojima treba prestati

5 navika govora tela sa kojima treba prestati
Podeli dalje

Uvek je pravo vreme da izvršite promene na bolje na i oko sebe. Ovo je 5 navika govora tela sa kojima treba prestati, kako ono što govorite ne bi bilo pogrešno shvaćeno.

Znate onu izreku: nije šta kažeš već kako to kažeš. I zaista je tako. Postoje delovi neverbalne komunikacije koji umnogome utiču na to da ono što kažete ne bude shvaćeno kako treba, odnosno, onako kako želite. Upravo zbog toga, donosimo vam tekst sa Independent magazina u kojem su date preporuke za ovih navike govora tela sa kojima treba prestati. Što kažu stari: bolje sprečiti nego lečiti tj., u ovom slučaju, objašnjavati.

Vrpoljenje

Vrpoljenje je odraz uznemirenosti i ukazuje na to da da ste nervozni, nestrpljivi ili da vam je neprijatno. Stoga, bez igranja sa kosom, drmusanje nogama i stopalima, nervozno rukovanje rukama i slično. Jedna od najizazovnijih navika da sa njima prestanete, ali svakako vredno pokušaja. I istrajnosti u tome.

Defanzivna poza

Znate o čemu govorimo, čuvena poza prekrštenih ruku. U svakom slučaju i situaciji, ta poza ukazuje da ste defanzivni, da vam se ne može verovati ili da vam je neprijatno. Prema rečima Patti Wood, eksperta za neverbalnu komunikaciju, držite ruke u vidokrugu dok razgovarate. Kada osoba koja vas sluša ne vidi vaše ruke, automatski se pitaju šta li to krijete.

Čudno gestikuliranje rukama

Iako se gestikuliranje smatra pohvalnim u toku razgovora ili držanja prezentacije, postoji ona izreka: umerenost je zlato, te, držite se toga. Ono što treba imati na umu je da izbegavate upiranje prstom, izigravanje dirigenta pred imaginarnim orkestrom, mahanje rukama i slično. Osim što odvraća pažnju, definitivno ukazuje da vam nije prijatno, ma koliko rečima to pokušavali da prikažete.

Nepostojeći ili agresivni kontakt očima

Još jedna od onih navika u kojoj je moderacija ključna. Sharon Sayler, autorka knjige What Your Body Says, ističe kako idealna količina kontakta očima treba da bude niz dugih pogleda umesto intezivnih pogleda. Predugo gledanje u jednu osobu ili tačku čini da se ljudi oko vas osećaju neprijatno. Sa druge strane, izbegavanje pogleda može ukazati da nemate poverenja, samopouzdanja ili da ne želite da se nalazite u tom razgovoru.

Izgledati rastrojeno

Ništa gore od razgovora sa nekim ko očigledno ne obraća pažnju na priču, a ni na sagovornika. Iako možete doći u iskušenje da posegnete za telefonom, proverite poštu ili Twitter feed, nemojte. Obuzdajte taj impuls, naročito dok ste u društvu kako ne biste ispali nepristojni i neozbiljni.

Dali smo vam 5 od 11 preporučenih navika govora tela sa kojima treba prestati. Da li biste još neke dodali na listu i koje?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook