Posao

Greške na razgovoru za posao

Greške na razgovoru za posao
Podeli dalje

razgovor za posaoMožete imati savršen CV i napisati besprekorno propratno pismo, spremiti se da impresionirate budućeg poslodavca i opet ne dobiti svoj dream job, ako načinite neku od sledećih grešaka.

Možete imati savršen CV i napisati besprekorno propratno pismo, spremiti se da impresionirate budućeg poslodavca i opet ne dobiti svoj dream job, ako načinite neku od sledećih grešaka.
 
#1. Kašnjenje
Kašnjenje na zakazani razgovor za posao gotovo uvek je potez koji vam neće doneti taj posao. I vrapci na grani znaju da se svi na razgovorima za posao prikazujemo u svom najboljem svetlu tako da, ako kasnite i zakasnite, budućem poslodavcu to govori da ste nepouzdana osoba za posao. Bolje je krenuti ranije i stići pre zakazanog termina, nego se poneti krajnje neprofesionalno i zakasniti.
 

#2. Nepripremljenost
Osnovna poslovna kultura je da se dobro informišete o firmi u kojoj želite da radite, pre nego što se pojavite na razgovoru za posao. Ne dozvolite sebi da na intervjuu za posao budućim poslodavcima postavite neka od pitanja koja ste mogli saznati, samo ako ste malo ‘proguglali’ po netu. Ovakav propust ukazuje im da niste osoba na koju se mogu oslonit da će uraditi posao kako treba, već da ste kampanjac.

#3. Manjak entuzijazma

Ako ste kandidat koji je došao ležerno obučen na razgovor ili ostavlja utisak nezainteresovanosti, to poslodavcu govori da ste osoba koja se neće potpuno posvetiti poslu koji treba da obavlja. Poslodavci žele radnika koji je privržen i odan firmi, radnika koji je uzbuđen zbog posla koji treba da obavlja, tako da nemojte štedeti na interesovanju za posao.

#4. Nepristojnost prema sekretarici

Trudite se da budete dobri i ljubazni i ostavite dobar utisak na sve sa kojima se sretnete, a ne samo sa potencijalnim poslodavcem. To znači da izbegavate arogantnost i nepristojnost; dosta poslodavaca pita sekretarice za utisak kakav su kandidati ostavili na njih, dok su čekali na razgovor.
#5. Ne pokazujte ogorčenost
Teška su vremena i pronalaženje adekvatnog radnog mesta, ponekad je surova i duga borba. Ipak, trudite se da na razgovoru za posao ne pokazujete ogorčenost zbog činjenice da ste dugo u potrazi za poslom, već istaknite dobre stvari koje ste postigli i uradili za to vreme, naročito ako su vezane za posao za koji aplicirate.
 

#6. Prikrivanje nedostataka
Svako ima mane i to je nepobitna činjenica. Prikrivanje ili laganje o svojim nedostatcima potencijalnom poslodavcu govori da imate neki problem sa realnošću, kao i da niste i nećete biti iskreni kada je obavljanje posla u pitanju. Uvek se pre svakog razgovora pripremite za ovo pitanje i ne pokušavajte da izvrdate odgovor.
#7. Nedavanje konkretnih primera za svoje tvrdnje
U iznošenju svojih kvaliteta i dosadašnjih uspeha, ako ne iznesete i konkretne primere koji će potvrditi vaše tvrdnje – ispašćete lažov i time osoba koja nije od poverenja za firmu i budućeg poslodavca. Vežbajte kod kuće ili sa prijateljima i pripremite se unapred sa konkretnim primerima iz svoje dosadašnjekarijere: doprineli ste zaradi firme tako što ste doveli xy novih klijenata; sklopili ste posao zahvaljujući veštinama koje su izvan delatnosti firme a klijent je za iste zainteresovan i slično.
#8. Javljanje na mobilni tokom razgovora
Jedno je ako ste zaboravili da utišate ton na mobilnom telefonu ili ga potpuno isključite a on se oglasi tokom razgovora, a sasvim drugo ako telefon zazvoni a vi se javite. Takvo ponašanje je nedopustivo tokom razgovora za posao i za izbegavanje je po svaku cenu. Izvinite se, utišajte ga i nastavite gde ste stali.
#9. Ogovaranje bivših poslodavaca
Obuzdajte svoj jezik kada je u pitanju deljenje previše informacija o bivšim poslodavcima, naročito ako postoje neki neraščišćeni računi ili ste prosto ‘mrzeli’ za njih da radite. To su stvari koje nijedan poslodavac ne želi da čuej i za njih da zna – time im samo  stavljate do znanja da ćete isto pričati i za njih na nekom sledećem razgovoru za posao. Ne budite indiskretni i ne odajte više nego što treba.
#10. Nemojte lagati
Koji god da je razlog za vaše menjanje posla ili dug boravak na birou za nezaposlene – nemojte lagati. Istina se kad tad otkrije i uvek se obije o glavu; svaki poslodavac želi poštenog i iskrenog radnika, a ne nekog ko je sklon laganju i obmanama.

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook