Posao

Ispravite greške na poslu

Ispravite greške na poslu
Podeli dalje

Svima se desi da, pre ili kasnije, naprave ili budu zaslužni za neku grešku na radnom mestu. I to je normalno, ništa neuobičajeno. Važno je u takvim situacijama ostati smiren i staložen, ne paničiti i ne donositi ishitrene odluke, zbog kojih ćemo se kasnije, sasvim sigurno, kajati.

 

 

Svima se desi da, pre ili kasnije, naprave ili budu zaslužni za neku grešku na radnom mestu. I to je normalno, ništa neuobičajeno. Važno je u takvim situacijama ostati smiren i staložen, ne paničiti i ne donositi ishitrene odluke, zbog kojih ćemo se kasnije, sasvim sigurno, kajati.
 
 
Važno je shvatiti i prihvatiti napravljenu grešku; razumeti njene posledice i ponašati se u skladu sa time. Na primer, jedna od početničkih greški (koja se i meni lično desila) jeste slučajno uništavanje dokumenata koje niste trebali. Ovo ne mora biti i neka ozbiljna greška (u slučaju da nije Vaša svakodnevna rutina), dovoljno je zatražiti drugu kopiju i problem je rešen. Nevolja nastaje ako je u pitanju original nekog dokumenta, za koji kopija ne postoji – poput ugovora ili diplome; u tom slučaju, pravovremena reakcija je neophodna, kako bi se reagovalo što pre i na pravi način. U većini slučajeva, zatraži se kopija ugovora druge strane i zamoli Univerzitet za duplikat diplome; u većini slučajeva, košta Vas malo živaca, pretrpljene kritike i novca i idemo dalje. Najgore što možete uraditi je da pokušate da prikrijete tragove i pravite se kao da ništa nije bilo; što se kasnije greška (bilo koja) otkrije, gore po Vas i Vašu reputaciju.
Naravno, ne možete znati reakciju pretpostavljenog na učinjenu grešku. Ipak, najgore je da sazna pre nego što mu Vi same za nju kažete – na taj način, i ne želele to, ukazaćete pretpostavljenom da samo želite da zataškate tragove, što Vam nikako ne ide u prilog. Što je greška ozbiljnija, manje su šanse da je možete prikriti i ignorisanje problema neće isti rešiti. Izvinjenje je osnov svega, nakon čega trebate Vi same pokrenuti inicijativu u svrhu rešenja. Opet, ni to ne znači da nećete pretrpeti posledice, naročito ako je u pitanju ozbiljnija greška, koja može uticati na reputaciju firme ili njen bankovni račun. Ipak, smišljanje bar jednog rešenja problema, može ublažiti posledice.
Nakon što sve prođe i prašina se slegne, nastavite da svoj posao obavljate najbolje što možete; nemojte nikako padati u apatiju i depresiju. Većina kolega i ostalih zaposlenih će uglavnom poštovati način na koji ste reagovali i pristupili celoj situaciji; ono malo „zlih jezika“ ne treba da Vas demorališu. Pređite preko svega, zasucite rukave i radite još bolje i glavu gore!
Naučite iz svojih grešaka! Niko nije bezgrešan i verovatno će Vam se ponovo desiti da negde pogrešite. Iskoristite znanje i umeće iz prethodnih grešaka, kako bi pravovremeno prepoznale buduće potencijalne slične situacije i znale u njima na pravi način da postupite. Isto tako, ako dobijete zadatak za koji znate da se ne može obaviti u zadatom roku – to i recite, kako biste dobile svu potrebnu pomoć u njegovom izvršenju. Isto tako, ako radite nešto za šta niste dovoljno stručni, ne ustežite se da zatražite pomoć od nekog stručnijeg – u tome nema ničeg lošeg – važno je završiti posao, a ne baviti se eventualnim nesigurnostima. Na poslu – posao je uvek na prvom mestu; budite realne i dajte sve od sebe; prepoznajte svoje slabosti i radite na njima, kako biste sprečile da budu prepreka u dobrom obavljanju posla.
 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook