Posao

Kako napisati dobar CV

Kako napisati dobar CV
Podeli dalje

Kako napisati dobar CV i time osigurati poziv na ragovor u željenoj kompaniji? Pročitajte savete i najnovije trendove po tom pitanju.

 

Ono što, pre svega, treba da znate je da potencijani poslodavci nemaju vremena da čitaju svaki CV, još manje propratno pismo; u velikom broju slučajeva, taj posao za njih obavljaju sekretarice ili HR asistenti, probirajući „žito od kukolja„. Da biste poboljšali šanse za ulazak u uži izbor i poziv na razgovor, evo kako da napišete i izmenite svoj CV.

#1. Prvo i osnovno, neka vam CV ne bude duži od 2 strane! Sve što je više od toga, budite sigurni da ga neće ni pogledati, kamo li pročitati.

#2. Istaknite svoje najbolje kvalitete i neka budu pri vrhu strane, kako biste se razlikovali od gomile.

#3. Nikako ne šaljite „uniformisani“ CV, tj. isti na sve pozicije koje vas zanimaju! Prilagodite svaki CV radnom mestu i poziciji za koju aplicirate – uvek imajte nekoliko spremnih verzija.

#4. Izbacite termine poput „timski igrač„, „inovativan/na„, „dinamičan/na„, „odgovoran/na„, „ekspert“ „snalažljiv/a“ i slično – deluju prepotentno i suvišno. Umesto toga, fokusirajte se na konkretne poslovne uspehe i sažeto napišite kako ste rešili pojedine probleme na prethodnim pozicijama – ako je relelvantno radnom mestu za koje aplicirate. Ili, pokažite da ste sve što ste naveli tako što ćete poslati originalan CV u pisanoj ili nekoj drugoj formi, napravite biznis plan koji ćete poslati direktno šefu odeljenja ili direktoru – ako ste snalažljivi kako ste napisali i slično.

kako_napisati_dobar_cv_v

#5. Neka vam CV bude „potpomognut“ Linkedin profilom, u smislu da se podaci ne razlikuju jer većina poslodavaca danas pretražuje kandidate online. S tim u vezi, povedite računa i kakvi su vam profili na društvenim mrežama i bez bespotrebnih ispada koji vas mogu koštati dobre poslovne prilike.

#6. Uvek priložite preporuke, ako ih imate, ne pišite izlizanu frazu „preporuke šaljem na zahtev“ jer niti će ih ko tražiti niti ćete proći u sledeći krug. Usled (pre)brzog tempa života i premalo pravih šansi, nemojte očekivati da će vam se iste ostvariti ako potencijalni poslodavac treba od vas nešto dodatno da traži. U slučaju da nemate preporuke, navedite svoje online prisustvo u vidu  liste naloga na društvenim mrežama – ako je relevantno tipu posla za koji se javljate.

– Saveti za bolji CV

Da zaključimo, budite jasni i konkretni, sažeti i fokusirani, specifični i originalni, čak i kada pišete svoj prvi CV. Neke od primera originalnih biografija potražite u albumu na našoj Facebook stranici.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook