Posao

Kako stvoriti zdravu rutinu rada od kuće?

Kako stvoriti zdravu rutinu rada od kuće?
Podeli dalje

Kako stvoriti i primeniti zdravu rutinu rada od kuće, naročito u vreme pandemije i ne dozvoliti da nam poremeti balans između posla i privatnog života?

Rad od kuće nije uvek sjajan. Dok vežbamo socijalno distanciranje kako bismo zaštitili svoje zajednice od širenja kovida 19, mnogi od nas su se iznenada našli da rade od kuće. U ovo doba važno je priznati da postoji privilegija mogućnosti rada i zarade kod kuće – ali to ne znači da je lako raditi od kuće. Ovaj vid obavljanja posla zahteva nivo brige o sebi i discipline na koju nismo navikli, a ako ste navikli da radite u timu? To tek može biti usamljeno. Neki od nas rade od kuće godinama i čuli smo svaku verziju fraze „tako si srećna“ koja se može zamisliti. Rečeno nam je koliko sreće imamo što možemo raditi u pidžami i kreirati svoj raspored rada. U stvarnosti, pak, nazvati stvarnu situaciju sumornom bilo bi potcenjivanje. Ono što je započelo kao uživanje u luksuzu i slobodi rada kad god i kako god želimo, vremenom se delimično istrošilo, a dolaskom pandemije, ozbiljnije su počeli da nedostaju fizički susreti sa dragim ljudima.

Sa druge strane, rad od kuće u nekoj meri stvara zavisnost od rada toliko da ponekad nije isključeno da se kao ljudi definišemo kroz taj rad. Da doživljavamo sebe kao količinu novca koju ostvarimo kroz taj mukotrpni rad od kuće koji se neretko pretvori u dane I nedelje prekovremenog posla. I to je samo jedna od zamki u koju se može upasti kroz nepripremljen I nezdrav rad od kuće.

A kako onda stvoriti zdravu rutinu rada od kuće?

Ako se borite sa ravnotežom između posla i privatnog života dok radite od kuće, evo nekoliko najboljih saveta o tome, gde god da ste!

ženski radni sto kod kuće

Neka vaš radni dan radi za vas

Jedan od najvažnijih aspekata rada od kuće je uspostavljanje granica i kreiranje pravila rada za sebe. Radni dan kod kuće može preći u celodnevni radni dan ako sebi ne postavljate odgovarajuće ciljeve. Započnite tako što ćete razjasniti kako izgleda produktivan dan – kako biste znali kada je vreme za taj dan i kako ne biste buljili u svoj laptop u 21:00 pitajući se da li biste trebali stisnuti još jedan sat obavljanja posla.

Ako blisko sarađujete sa šefom ili kolegama, povežite ih i podelite svoja očekivanja jedni s drugima. Jednom kada ste jasno razumeli svoja očekivanja, započnite svaki dan oduzimajući vreme da biste rasporedili sve što trebate da uradite tog dana i procenili gde ste postigli svoje ciljeve za nedelju. Budući da je komunikacija neophodna ako ste deo tima koji radi na daljinu, dobra ideja je da po potrebi postavite Slack kanal za trenutnu komunikaciju ili koristite neke od drugih korisnih alata za rad od kuće. U suprotnom, budite oprezni i ne gubite dan u odgovorima na mailove tako što ćete zatvoriti aplikaciju za e-poštu i proveriti je tek kad završite važnije zadatke tokom dana.

Svakog meseca odvojite vreme da ponovo procenite svoj raspored

Ovo je važno kako biste videli da li pametno provodite najproduktivnije vreme. Doslednost je ključna! Iako se neki od nas možda odupiru ideji rutine, zaista pomaže da se uđe u ritam – posebno kada radite u kreativnom polju.

Proverite svoje lične navike

Zdrave navike kod kuće su iste kao i sve zdrave navike. Pazite na sebe kao na malo dete, štenad ili biljke. Ako se borite sa depresijom, evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se negujete u teškim danima.

Obucite se kao za posao. Osim ako se iskreno osećate najbolje u pidžami, svako jutro se obucite u novu, čistu odeću. Napravite frizuru i šminku ako želite. Idite u šetnju. Probudiće vas, daće vam nekoliko sunčanih minuta i poboljšaće raspoloženje pre nego što se prijavite za taj dan.

Pravite redovne pauze. Podesite alarm svakog sata za pauzu za istezanje, pauzu za kafu ili vodu ili za još jednu od onih šetnji po kraju ili oko bloka. Čak i ako to znači da vaš radni dan traje dodatnih 30 minuta, telo će vam zahvaliti.

Javite se dragim ljudima. Pozovite prijatelja ili člana porodice jednom dnevno. Čak i ako je reč samo o kratkoj poruci a ne pozivu, pokušajte da se povežete sa drugom osobom van posla. Postanite društveniji. Planirajte redovne društvene događaje sa prijateljima u svom gradu. Ako nemate sa čime da započnete, planirajte dvonedeljne ili mesečne večeri kada se isključite sa posla i idite u radionicu, klub knjiga ili događaj nečega što vas zanima.

nasmejana žena koja radi od kuće

Okružite se stvarima koje volite – biljkama, svećama, grafikama, svežim cvećem itd. Izgradite sebi pozitivan prostor i odvojite vreme za sastavljanje vesele liste pesama ili inspirativne liste podkasta kako biste proveli dan. Skuvajte sebi šolju omiljenog čaja ili kafe i pored nje stavite veću flašu vode kao podsetnik na redovnu hidrataciju. Ovaj deo se sastoji u tome da prepustite svoja čula srećnim stvarima, bez izazivanja previše ometanja.

I na kraju, ne bojte se raditi od kuće izvan kuće. Coworking prostori su svuda oko nas, ali oni ponekad mogu biti nepristupačni ili skupi. A usled trenutnog stanja, mnogi od njih ili ne rade ili imaju nepraktično vreme rada. Umesto toga, svratite u lokalnu kafić svakog jutra (ili čak jednom nedeljno) da biste se pozabavili određenim projektima. Ako to ne možete sebi priuštitito svaki dan, uputite se u biblioteku i prionite na posao na nekoliko sati.

Da li radite od kuće, kako se nosite sa tim izazovom i koje navike vam pomažu da ostanete prisebne i svoje?


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook