Posao

Kako zadržati posao

Kako zadržati posao
Podeli dalje

Nalaženjem adekvatnog (da ne kažemo „iz snova“) posla ne prestaje briga za sigurnošću – naročito u ovoj kriznoj ekonomiji. Restruktuiranje firmi, smanjenje plate, masovna otpuštanja, su samo neke od situacija koje ne možete kontrolisati niti na njih uticati. Srećom, ono što možete kontrolisati jeste svoje ponašanje i učinak, kako biste smanjili mogućnost da baš Vi ostanete bez posla.

 

 

kako zadržatiposaoNalaženjem adekvatnog (da ne kažemo „iz snova“) posla ne prestaje briga za sigurnošću – naročito u ovoj kriznoj ekonomiji. Restruktuiranje firmi, smanjenje plate, masovna otpuštanja, su samo neke od situacija koje ne možete kontrolisati niti na njih uticati. Srećom, ono što možete kontrolisati jeste svoje ponašanje i učinak, kako biste smanjili mogućnost da baš Vi ostanete bez posla.
 
Kada tražite posao, birajte među onim oblastima koje pružaju osnovne usluge – tu postoje najmanje šanse za redukcijom zaposlenih. Osim toga, raspitajte se i istražite koja su zanimanja u porastu i, shodno tome, se orijentišite; u tome Vam može pomoći Nacionalna služba za zapošljavanje. i pored toga, očigledno je da se može očekivati veća tražnja za kadrom iz oblasti IT-a, analitike, računovodstva, marketinga. Osim toga, poslovi koji su tzv. „zanat u rukama“ su uvek dobrodošli, nikad se ne zna kad mogu zatrebati i poslužiti za preživljavanje. Odabir pravog posla možda ne garantuje sigurnost, ali povećavate svoje šanse.

Kada ste već u poslu, svoje šanse za ostanak umnogome povećavate ako pokažete (bez glume samo) da ste „timski igrač“, savestan i pouzdan radnik, neko na koga ostale kolege, ali i pretpostavljeni mogu da računaju i oslone se. Pokažite da ste voljni da učite i napredujete; kad nešto ne znate – ne ustručavajte se da pitate; pomažite drugima (tako ćete pomoći i sebi). Sva ta želja, zalaganje i trud ne mogu proći neopaženo.

Ne manje važna je i činjenica kako se nosite sa stresom.
Izbegavajte da privatne probleme i sam privatni život, mešate sa poslovnim; ne dozvolite da stres izazove (u toj situaciji neizbežne) konflikte među kolegama, što se može negativno odraziti na Vaš poslovni učinak. Umesto toga, naučite da kanališete i kontrolišete stres, kao i ovladavanje veštinom rešavanja konflikata – pomoći će Vam kako u poslu, tako i u privatnom životu.

Stopostotne garancije, naravno, ne postoje. Međutim, radom na sebi i minimiziranjem (eventualnih) negativnih okolnosti koje možete prouzrokovati pomažete sebi lično i na poslovnom planu.

 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook