Posao

Ovo se dešava telu kad mrzite svoj posao

Ovo se dešava telu kad mrzite svoj posao
Podeli dalje

Niste sigurni da li mrzite svoj posao ili je u pitanju prolazni loš dan? Huffington Post je objavio odličnu analizu koja pokazuje šta se dešava vašem telu kad zaista mrzite ono što radite.

Iako živimo u podneblju u kojem ne cvetaju ruže i svakodnevna situacija nije sjajna, ne znači da je svaki posao loš i ne donosi zadovoljstvo. Pa, ipak… Bilo da niste sigurni ili vam, prosto, treba dodatna potvrda onoga što već osećate u sebi, potražite ove znake i reagujte na vreme, da vam stres i negativne misli ne bi uticale na zdravlje. S tim u vezi, prenosimo pisanje Huffington Posta koji je objavio istraživanje profesora Jeffreya Pfeffera o tome šta se dešava vašem telu kad mrzite svoj posao. I, mada je istraživanje sprovedeno na američkim radnicima, rezultati su itekako relevantni za ljude nezadovoljne svojim poslom, širom sveta.

Telesni znaci koji ukazuju na to da mrzite svoj posao

U mnogim slučajevima, upravo vaše telo može slati signale za uzbunu a koji mogu biti u direktnoj vezi sa tim što ne volite posao koji radite. Evo koji su to znaci u pitanju.

Ne možete da spavate

Jedna od prvih i najčešćih stvari koje psiholozi čuju jeste upravo nesanica, nemogućnost da se lako zaspi. Bilo da je u pitanju neki nemir koji osećaju ili mozak koji baš tad luta na 100 strana, možda buđenje u toku noći zbog razmišljanja šta sutradan sve treba raditi… ako je u pitanju učestala pojava, razlog treba potražiti u stresu od i zbog posla, naročito ako je to ono o čemu razmišljate, što vas drži budnim i noću vas budi.

Imate glavobolje

Mišići su vam napeti kako bi zaštitili telo od povreda. Kada posao doživljavate kao zonu opasnosti, to mišiće drži napetim i može izazvati bol u vratu, ramenima i glavi, a što je povezano sa migrenama i učestalim bolovima u glavi.

Stres izaziva fiziološke simptome koji se manifestuju kao bol.

Bol u mišićima

Kada radite toksičan posao, to može delovati kao da se svakodnevno borite sa besnim tigrom. Pod percipiranom pretnjom, mozak preplavi telo adrenalinom i ostalim hormonima stresa. Rezultat? Nervni sistem je pod stalnim pritiskom i na samoj ivici kad radimo posao koji ne volimo, što dovodi do toga da smo napeti, izazivajući nam bol u mišićima. Ako smo stalno na ivici, očekujući nešto loše, nešto negativno, i telo nam poprima takav oblik, stalno smo u nekom grču i u stanju pripravnosti, a to se odražava i na naše telo.

ovo-se-dešava-telu-kad-mrzite-svoj-posao-2

Mentalno zdravlje se pogoršava

Povećani stres utiče na mentalno zdravlje i to je činjenica. Ako radite u toksičnom okruženju, posao koji ne volite, sasvim je očekivano da nivo stresa raste što se odražava i na vaše mentalno zdravlje. Ako imate osećaj da ne postoji zdrav odnos između vas i kolega, ili da se šef namerio na vas, vaše mentalno zdravlje će platiti cenu. Čak i nepravedne situacije na poslu, naročito ako su učestale ili svakodnevne, uzrokuju povećani stres.

Češće se razboljevate

Ako malo-malo pa dobijete prehladu ili virus, razbolite se, razmislite o tome kako se osećate po pitanju svog posla. Veliki broj istraživanja pokazuje da hronični stres može ugroziti imuni sistem, čineći vas podložnijim bolestima.

Gubite interes za seks

Kako provodite svoje vreme reflektuje ono što vrednujete. Kada svoj posao donosite u kuću, vaš veza ili brak trpe. Američka psihološka asocijacija napominje da kad žene moraju da žonglirati između profesionalnog stresa, privatnih i finansijskih obaveza, to smanjuje seksualnu želju. Kod muškaraca, ovaj hronični stres smanjuje produkciju testosterona, što opet dovodi do smanjenog libida.

Umorni ste sve vreme

Pričamo o dubokom umoru i zamoru koji popodnevna dremka ili vikend odmaranje ne mogu da izleče. Iako ne postoje određeni načini na koje pojedinci reaguju na toksično radno mesto, umor može biti jedan od fizičkih simptoma koje mogu da osete. Toksični poslovi mogu biti uzročnici ciklusa koji nas iscrpljuje zbog čega se možemo osećati preopterećeno i iznureno.

Stomak se čudno ponaša

Probava, konstipacija, nadutost – sve to može biti povezano sa stresom, jer stres utiče na varenje, može promeniti bakterije u crevima i tako uticati i na naše raspoloženje. Zbog toga nije čudno ako dobijete bolove u stomaku kad ste uznemireni.

Promenjiv apetit

Apetit je usko vezan sa mozgom. Pod akutnim stresom, telo reaguje tako što otpušta adrenalin i suzbija varenje kako bi se usresredilo na spasavanje od opsnosti. Ako je u pitanju dugoročni stres, nadbubrežne žlezde oslobađju i stvaraju kortizol, hormon koji može povećati glad. Ako vaš posao uzrokuje dugotrajnu emocionalnu uznemirenost, nije retka pojava da se okrenete hrani kao utehi.

ovo-se-dešava-telu-kad-mrzite-svoj-posao-1

Kako se izboriti protiv osećaja mržnje prema svom poslu?

Pravite pauze. Kad vaše telo dođe u stanje visoke uzbune kako bi vas odbranilo od nerazumnih zhteva, loših kolega i šefova, morate mu dati slobodno vreme. Ako nervnom sistemu ne date mogućnost da se opusti i resetuje, to može izazvati dugotrajnu štetu. Druženje i aktivnosti van posla, meditacija i vežbanje mogu pomoći da se ublaže simptomi stresa.

Promenite negativan stav. Jedan od principa kognitivne bihejvioralne terapije jeste da kako razmišljate može da promeni to kako se osećate. Nije realno da svako može da promeni posao, ali može se fokusirati na situaciju ili situacije koje se mogu kontrolisati.

Napustite posao. Neka vam ovi simptomi posluže kao upozorenje da morate potražiti drugi posao. Prekomerni rad, odsustvo autonomije,  ekonomska nesigurnost, su sve faktori koji doprinose toksičnoj radnoj atmosfer koju zaposleni moraju da ostave iza sebe, ne samo da se nose sa njom. U takvim situacijama, neophodno je rešiti problem, a ne baviti se posledicama.

 


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment