Posao

Tražiti povišicu na pravi način

Tražiti povišicu na pravi način
Podeli dalje

Kako tražiti povišicu, a da cela situacija ne bude neprijatna bilo vama, bilo vašem poslodavcu?

 

Bilo da tražite povišicu, ili pregovarate o plati sa potencijalnim poslodavcem, priča o novcu nije baš tako prijatna. Novac je, svakako, u tesnoj vezi sa sopstvenim samopoštovanjem i vrednovanjem. Tražiti više novca, znači više vrednovati sebe i svoje mogućnosti i kada se desi da vas neko odbije, stiče se osećaj da vas ne vrednuju kao osobu.

 

Kada od šefa tražite povišicu, učinite to na način koji će mu pokazati da ste upućeni u situaciju. Pokušajte reći kako ste procenjivali svoje zalaganje na poslu i zajedno sa onim što je šef o istom rekao, došli ste do zaključka da to zaslužuje i povećanje plate. Ili, povećali su se obim i količina posla koji efikasno obavljate, plata bi mogla ići u korak sa tim. Ovaj pristup Vašem šefu govori kako ste analizirali svoj rad i doprinos i kako ne tražite povišicu samo zarad više novca, već zato jer je zaslužujete. Takođe, dobro je unapred zakazati razgovor sa šefom o tome, kako biste mu dali vremena da razmisli i pripremi se.

traziti-povisicu-na-pravi-nacin-1
Ako je odgovor negativan, uz sav vaš trud i pripremu, pokušajte da saznate razlog tome. Postoji li kompanijsko pravilo kad i kako povišica, ili vaš šef ne misli da vredite više u tom momentu ? Pokažite interes za napredovanjem i ličnim usavršavanjem, pitajte šefa za savet kako da postanete jedna od top zaposlenih u timu, recimo.

U situaciji kada kao potencijalni zaposleni pregovarate o visini plate, učinite to na pozitivan način. Ako ste pozitivni prema firmi i njenom načinu rada, ako pokažete entuzijazam za radnim mestom i izazovima rada u novoj kompaniji, to je uvek dobra stvar. Možete reći kako vam treba veći iznos početne plate, kako biste opravdali prelazak iz jedne firme u drugu (inače zašto biste prelazili uopšte, zar ne?).

Ako potencijalni poslodavac odgovori odrično, a vi i dalje želite taj posao, istražite koje su i kakve mogućnosti za napredovanje i buduće povišice. Možete čak reći i “Ako poboljšam svoje kvalifikacije, kakve su mogućnosti za povišicu?”, ili tome slično.

Save

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook