Posao

Unapredite poslovnu reputaciju

Unapredite poslovnu reputaciju
Podeli dalje

Unapredite poslovnu reputacijuBilo da ste student ili zaposleni, vaš odnos i ponašanje prema obavezama su nešto čime gradite svoju reputaciju i poštovanje u okruženju. Ako ste nemarni prema učenju, ispitima, poslovnim zadacima – šta mislite koliko će potrajati dok ne dobijete epitet nepouzdane osobe i (budućeg) saradnika/kolege/partnera?

 

 

Bilo da ste student ili zaposleni, vaš odnos i ponašanje prema obavezama su nešto čime gradite svoju reputaciju i poštovanje u okruženju. Ako ste nemarni prema učenju, ispitima, poslovnim zadacima – šta mislite koliko će potrajati dok ne dobijete epitet nepouzdane osobe i (budućeg) saradnika/kolege/partnera? 

Kako unaprediti poslovnu reputaciju?

Odugovlačenje je jedan od najčešćih načina za urušavanje kredibiliteta i reputacije, može vas koštati napredovanja na poslu ili položenog ispita. Shodno tome, neophodno je da se organizujete kako biste poboljšali svoju produktivnost, lakše i bolje izvršavali svoje obaveze i bolje rukovodili vremenom. Naviknite se da jednom nedeljno (recimo baš ponedeljkom) napravite raspored aktivnosti prema njihovoj važnosti, kako poslovne tako i privatne. Zapišite sve što te nedelje treba da uradite, napravite tabelu ako vam je tako lakše, podelivši je na dnevne zadatke i ubrzo ćete videti kako lakše i predanije završavate sve što treba. Osim toga, praveći plan kojeg se pridržavate, imaćete dovoljno vremena i za poslovne i za privatne aktivnosti.

Pomoći će vam i da sami sebi zadate rokove za izvršavanje zadataka. Ako imate ispit krajem meseca, odredite da predmet naučite najkasnije do sredine meseca, a preostalo vreme iskoristite i za ponavljanje gradiva, ali i za odmaranje, uživanje sa prijateljima, ili ne radeći baš ništa  Isti predlog prenesite i u poslovno okruženje; izvršite svoje radne zadatke u roku koji ste sami sebi zacrtali, a preostalo vreme iskoristite za neke nove ciljeve, predah, pomoć kolegama… Jednom kad vam ovakav način organizacije pređe u naviku, uvidećete da ste organizovaniji, imate više vremena i za druge aktivnosti i slično.

Ako ste skloni kašnjenju, postavite podsetnike u računaru, podesite alarme na telefonu kako bi vas podsećali na rokove i sastanke koje imate. Na taj način, nećete ispasti neodgovorni i nemarni prema obavezama, kolegama i poslu i vremenom ćete promeniti tu ružnu naviku na bolje. Takođe, stavite na papir sve što je potrebno da biste uspešno izvršili neki zadatak ili ispunili obavezu. Tako ćete jasno videti koliko vam je još stvari ostalo dok zadato ne ispunite, a i bolje ćete se organizovati i eventualno prepraviti ono što je potrebno, a što bi vam možda promaklo da radite sve u minut do.

Organizacija i kvalitetno rukovođenje vremenom su ključ za uspeh u svemu, pa i u održavanju dobre poslovne reputacije. Na taj način, pokazujete da ste profesionalac, osoba koja vrednuje svoje i tuđe vreme, spremnost za rad u skladu sa zadatim obavezama i u određenom roku.

Ništa novo i neuobičajeno, a opet često zanemareno.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment