Saveti

Izbacite stres sa posla

Izbacite stres sa posla
Podeli dalje

Iako posao može (i često jeste) uzrok za pojavu stresa, postoje neke stvari koje možemo uraditi, kako bismo njegove štetne efekte minimizirali i osećali se i radili bolje.

 

Malo stresa teško da je ikome naškodilo, ali kad i ako preraste u hroničan – teško je raditi, a kamo li funkcionisati na normalan način. U takvim situacijama, smeta nam zvonjava telefona, kolega koji preglasno žvaće žvaku ili prejako udara tipke na računaru i slično. Kako ne biste došli do presagorevanja i blokiranja produktivnosti, poslušajte ove savete radi svog fizičkog i psihičkog zdravlja i izbacite stres sa posla.

 

#1. Raščistite radni prostor

Ma koliko tvrdili da u haosu savršeno funkcionišete (kao neki koje poznajem), teško je skoncentrisati se na radne obaveze, ako vam je radni sto u neredu; ako su papiri rasuti na sve strane; ako vam se na stolu nalaze ostaci jutrošnjeg doručka, zaostale šoljice kafe od pre nekoliko dana i slično. Niko ne traži da budete čistunci, ali malo reda nikom nije naškodilo, pa neće ni vama. Osim toga, videćete kako ćete se – gotovo odmah – osećati bolje i pozitivnije.

#2. Oplemenite prostor u kojem radite

Posao nam oduzima znatno vremena, ponekad i više nego sve ostale obaveze zajedno. Zato je važno da prostor u kojem radite – bez obzira da li je u pitanju vaša kancelarija ili open space prostor – bude, kako uređen, tako i prilagođen vama i vašim potrebama. Ukrasite ga po kojom biljkom, za koje se zna da opuštaju i snižavaju stepen stresa; okačite fotografije omiljenog filma; uramite omiljeni citat; stavite na radni sto porodičnu fotografiju ili fotografiju svog ljubimca..osećaćete se ugodnije i bolje – samim tim i manje stresno.

izbacite_stres_sa_posla_v

#3. Ne preterujte sa poslom

Svima ponekad naiđu faze prenatrpavanja poslom i radnim zadacima. Jedno je kada ste na početku i željni dokazivanja, a nešto sasvim drugo kada vam gomilanje posla pređe u naviku i postane opterećenje. U takvim situacijama, pojava stresa i to onog u velikim količinama, nije retka pojava. Vrlo često, može doći i uznemirenosti, napetosti pa i napada anksioznosti – a sve zbog nametnutog pritiska da ne možemo sve započete obaveze i da završimo. U ovakvim i sličnim okolnostima, važno je udaljiti se od svega što radite i napraviti pauzu – ma koliko vam to teško, u tom momentu, padalo. Kratka pauza i, nakon toga, fokusiranje na jednu do dve obaveze je ono što je neophodno kako bi se organizam resetovao i vratio u pređašnje bezstresno stanje.

#4. Izađite na vazduh

Bilo da ste se pretrpali poslom ili imate dugo radno vreme, organizmu je neophodna pauza u vidu izlaska napolje, na dnevnu svetlost i sunce – ma koje doba godine da je. Čak i 5 do 10 minuta spoljnog odmora pomaže u snižavanju stresa i odmoru organizma. Uz pomoć sunčevih zraka povećavaju se nivoi serotonina (hormona sreće) što nas čini bolje raspoloženima i otpornijima na stres. Zato, nije ni čudo što smo u letnjim mesecima obično bolje volje i više nasmejani. Imajući to u vidu, trudite se da pauze koristite napolju, ili bar na kratko izađite.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook