Saveti

Kako prevazići prokrastinaciju?

Kako prevazići prokrastinaciju?
Podeli dalje

Ako se i vi, poput nas, pitate kako prevazići prokrastinaciju, neka vam ovaj tekst posluži kao motivacija i prvi korak ka prevazilaženju ove ozbiljne moderne loše navike.

Koliko ste se puta našle u situaciji Skarlet O’Hara i za neki zadatak pomislile „Ma, misliću o tome sutra?“. Prokrastinacija je sve zastupljenija „boljka“ modernog doba, oblik ponašanja koji umnogome utiče na našu produktivnost i svakodnevni život.

Ali, šta je tačno prokrastinacija?

Kao što smo pomenule, prokrastinacija je oblik ponašanja koji karakteriše odlaganje obaveza. Sama reč potiče iz latinskog glagola procrastinare – odlagati do sutra. Istovremeno, vuče korene i iz grčke reči akrasia – raditi nešto protiv bolje /razumne/ procene.  Svima nam se dešava da ponekad nešto odlažemo, međutim prokrastinacija je hroničan oblik odlaganja zadataka, svesno sabotiranje i traženje bilo čega da se skrene pažnja.

Kako je u pitanju odlaganje nečeg mahom neprijatnog, prokrastinaciju možemo sagledati kao način suočavanja sa negativnim emocijama i raspoloženjima izazvanim određenim zadacima. Prema tvrdnji doktora Toma Pihila, profesora psihologije sa univerziteta Karleton u Otavi, „prokrastinacija je problem regulisanja emocija, a ne upravljanja vremenom“.

kako-prevazići-prokrastinaciju-v4

Ako malo bolje razmislite, sve te situacije kad odlažete nešto za unedogled – šta je najčešće okidač? Izbegavanje da se suočite sa nečim, bilo da je razgovor sa šefom o povišici, prijava ispita, pokretanje biznisa, odgovaranje na njegovu poruku ili odluka da pozovete prva… Misleći da se rešavate neprijatnosti, dok je u pitanju upravo suprotno. Svako odlaganje samo vodi daljem i dubljem osećaju neprijatnosti koje prerasta u osećaj krivice, pa i anksioznost.

Uzroci prokrastinacije

Psiholozi i psihijatri su tokom godina ustanovili da postoji više uzroka prokrastinacije, da nevedemo neke od najčešćih.

Strah od promašaja

Jedan od najčešćih i najzastupljenijih uzroka prokrastinacije. Usled toga, lakše je ušuškati se u razmišljanje „neću propasti ako ništa ne uradim“, nego se potruditi i pokušati, pa makar i propala /taj put/. U ovom slučaju, prokrastinacija je uteha i odbrambeni mehanizam. Ono što u ovoj situaciji treba uraditi je shvatiti da neuspeh nije fatalan i da se greške mogu ispraviti, da postoji i druga, treća šansa. Prosto, greške postoje i dešavaju se i nismo ni prve ni poslednje ako se sa njima suočimo. Bolje je probati i propasti – makar ćete iz toga izvući pouku, nego uopšte ne pokušati.

Nedostatak samopouzdanja

Vrlo snažan okidač za prokrastinaciju. Osećaj da niste dovoljno dobre, da ne umete, da ne možete, bez obzira na vaše sposobnosti. Kad niste sigurne u sebe i svoje sposobnosti, sklonije ste da ne uradite zadatak uopšte, nego da pokušate; a što vas dovodi u situaciju koju smo prethodno opisale. Vežbajte na jačanju samopouzdanja, otkrijte uzrok i radite na njegovom uklanjanju.

kako-prevazići-prokrastinaciju-v5

Perfekcionizam

Perfekcionisti često padaju u prokrastinaciju čekajući pravi trenutak daa to urade savršeno. Upravo u tom čekanju se dešava odlaganje koje dovodi do neizvršavanja zadatka, povećane frustracije, i stresa usled straha da ne možete da ispunite sopstvena visoka očekivanja. Prokrastinacija kod perfekcionista se dešava najčešće kad su u pitanju nove, nepoznate stvari ili drugačiji zadaci od onih na koje ste navikle. U tim situacijama najbolje je da težite najboljem, ali da budete srećne sa ishodom, kakav god da je. Prihvatanje je pola posla i rešenja prokrastinacije.

Previše vremena

Samo zato što vam rok nije blizu, ne znači da posao treba odlagati. Pa ipak, ovo je takođe jedan od najčešćih uzroka prokrastinacije. Znajući da vam niko ne diše za vratom i da rok nije za juče, opustite se, neretko i zaboravite, pa odlažete izvršavanje za poslednji čas. Isto se dešava i kad su u pitanju prelaki ili dosadni zadaci /obaveze/, kad nemate motivaciju ili ste preokupljeni onim što se trenutno dešava.

Kako prevazići prokrastinaciju?

Iako na tržištu postoji mnoštvo alata i aplikacija za upravljanje vremenom, to nisu načini da pobedite prokrastinaciju. Ne zaboravite, u pitanju je emocionalni problem koji se ne rešava praćenjem vremena. Ono što, pre svega, treba uraditi je, naučiti da upravljate emocijama na drugačiji način. Pa i uz pomoć psihoterapeuta, zašto da ne?

Jedan od načina da se emocije u slučaju prokrastinacije „reprogramiraju“, a koji je preporuka psihijatra dr Džadsone Bruera jeste VBP metoda iliti Veća-Bolja-Ponuda. U situaciji kad prokrastinirate, potrebno je naći bolju nagradu od izbegavanja – onu koja će nam umiriti osećaj neprijatnosti bez posledice po naše buduće ja. Šta je to što će nam doneti zadovoljstvo veće nego trenutno olakšanje usled odloženog zadatka?

Vežbajte samomotivaciju, fokusirajte se na to kako ćete se osećati nakon što izvršite zadatak, podsetite se sličnih situacija koje su imale dobar ishod i oživite taj osećaj zadovoljstva i ispunjenosti.

Naučite da upravljate stresom koji se pojavljuje kad treba nešto da uradite što znate da vam donosi neprijatnost. Ako je moguće, podelite zadatak na nekoliko manjih, ili radite vežbe disanja, uključite muziku; bilo šta što vam donosi trenutni osećaj pozitivnog i smiruje. Jednom kad naučite da ovladate emocijama koje su okidač za prokrastinacijom, lakše ćete se izboriti sa njom i uz pomoć alata, tehnika i aplikacija 🙂

Saveti za prevazilaženje prokrastinacije

Šta god da je uzrok, bilo da uspete da ga pronađete same ili uz pomoć psihoterapeuta, postoje neke taktike pomoću kojih je moguće smanjiti, pa i otkloniti prokrastinaciju.

Uklonite ono što vam skreće pažnju

U današnje vreme, to se uglavnom odnosi na mobilni telefon. Isključite ga ili ostavite u fioci, možda čak i u drugoj prostoriji i maksimalno se posvetite izvršavanju radnog zadatka. U suprotnom, imaćete poriv da svako malo pogledate šta se dešava na mrežama ili proverite poštu. Isto tako, isključite notifikacije, samo vas dekoncentrišu i podsećaju na dešavanja izvan onoga što je potrebno da radite u tom trenutku.

Prepoznajte izgovore

O, da. Izgovori su majka prokrastinacije i takav mamac da ne radimo 🙂

Ne da mi se.

Uradiću to sutra.

Ne treba mi mnogo vremena, mogu to i za 5 minuta.

Ne mogu da počnem dok /taj neko/ ne uradi svoj deo posla.

Samo da prvo završim ovo /nešto drugo, uglavnom potpuno nebitno/.

Bolje radim uveče, posle ću

Prepoznajete li se? Ovakvi izgovori služe da nas opravdaju i donesu trenutno olakšanje, dok nas istovremeno ušuškavaju u prokrastinaciju. Jednom kad naučite da prepoznate ove zamke, biće vam lakše da ih izbegnete i zaista poradite na izvršavanju zadataka.

Organizujte se

Jednom kad prepoznate da padate u zamku prokrastinacije, shvatite uzroke i poradite na upravljanju emocija, lakše će vam biti da se organizujete i to pomoću tehnika i alata, kao pomoć. Pravite liste, dnevne ili nedeljne, delite zadatke na manje kako biste ih lakše izvršile, zapisujte ili unosite u aplikaciju… Na taj način, lakše ćete organizovati stvari po prioritetima i imati jasan uvid u to šta, kad, koliko, gde treba raditi. Nekome pomažu planeri, nekome aplikacije – šta god vam više prija.

Koristite vizualna pomagala

Pojedinim ljudima pomažu vizualna pomagala. Kupite običnu plutanu tablu i stavite je na vidno mesto, pa na nju prikačite zadatke, motivacione poruke, sve ono što će vas podstaći da budete produktivnija i ne odlažete izvršavanje zadataka. Ove table pomažu pri stvaranju dobrih navika, a ujedno su i stalni podsetnici na ono što treba da se uradi. Zato je najbolje da vam tabla stoji kod radnog stola i tako možete u svakom trenutku znati svoje obaveze, pratiti napredak i imati motivaciju za dalje.

kako-prevazići-prokrastinaciju-v

Nagradite sebe

Sećate li se trenutaka kada vas roditelji nagrade za neko dobro delo? J E pa, upravo to primenite i na sebe pri izvršavanju zadataka. Ma kako mali ili nebitni /vama/ izgledali, nagradite sebe za postignut i izvršen zadatak. Čak i ako ishod ne bude onakav kakav očekujete, pohvalite sebe za trud, napor, neodlaganje. Na taj način, popravićete samopouzdanje i poboljšati mišljenje o sebi. Samim tim, želja za prokrastinacijom će vremenom biti sve manja.

Kako prevazići prokrastinaciju – alati koji pomažu

Kao što smo pomenule, planeri i aplikacije su neki od dobrih načina za borbu protiv prokrastinacije. Pa, da pomenemo neke od njih:

Smrcha and Bo – sjajan izbor planera za sve namene. 6 različitih modela i prilagodljivi delovi pomoću kojih možete dobiti personalizovan planer prema vašim potrebama. Možete birati između standardnog, bullet, školskog, studentskog, mini i planera za porudžbine a od nedavno je tu i sketchbook za umetničke duše 🙂

Minino planeri – planeri za devojke, žene i mame namenjeni boljoj organizaciji planova i obaveza. Možete birati između planera za devojke/mame, planera za venčanje, planera za putovanje, različitih spomenara.

Uređeni Haos – ženski planeri koji dolaze u nekoliko kategorija. Od klasičnog ženskog planera, maminog porodičnog planera, planera za putovanja, notesa za beleške, kao i mini kategorije istih.

Todoist – aplikacija za organizaciju i upravljanje zadacima po projektima

Tomato timer – aplikacija koja meri vreme provedeno na zadatku, odnosno pomaže da se zadatak razbije na manje taskove i tako produktivnije izvrši. Zasnovana na Pomodoro tehnici

Swipes – task management alat koji automatski sakuplja sve vaše obaveze na jednom mestu i organizuje ih prema prioritetima kako biste ih lakše i sa boljim fokusom izvršile.

Daisy – simpatično korisna aplikacija za organizaciju i praćenje obaveza namenjena prevashodno damama. Jednostavan interfejs i rukovanje, Daisy je aplikacija napravljena prema psihološkim preporukama, pa tako dolazi sa savetima za stvaranje dobrih navika, podsetnikom kad zaboravite na izvršavanje zadatka, kao i pozitivnim afirmacijama.

Rekli su o prokrastinaciji

kako-prevazići-prokrastinaciju-v2

Nekad nije dan u nedelji. ~ Janet Daliey

Život uvek počinje sa jednim korakom izvan zone komfora. ~ Shanon L. Adler

Toliko se bojimo osude da tražimo svaki izgovor da prokrastiniramo. ~ Erica Jong

Godinu dana od danas poželećeš da si počela danas. ~ Karen Lamb

Ako želiš lak zadatak da učiniš težim, samo odlaži da ga uradiš. ~ Olin Miller

Amateri sede i čekaju na inspiraciju, mi ostali samo ustanemo i odemo da radimo. ~ Stephen King

Ne moraš da vidiš celo stepenište, samo napraci taj prvi korak. ~ Martin Luther King, Jr.

Razmišljaj o mnogim stvarima; uradi jednu. ~ Portugalska poslovica

Odloži za sutra samo ono za šta si spreman da umreš a da ne uradiš. ~ Pablo Picasso

Koliko je divno što niko ne treba da čeka ni trenutak pre nego što počne da poboljšava svet. ~ Anne Frank

Ne čekaj. Vreme nikada neće biti ono pravo. ~ Napoleon Hill

Prokrastinacija je osnova svih uništenja. ~ Pandora Poikilos

Sutra je najčešće najzauzetiji dan u nedelji. ~ Španska poslovica

Čak i ako si na pravom putu – pregaziće te ako samo sediš tu. ~ Arthur Godfrey

Zaključak

Nadamo se da vam je ovaj tekst pomogao da bolje shvatite prokrastinaciju, uzroke i načine da se sa njom izborite. Ako ste se pronašle u nekom od opisa, pozivamo vas da podelite sa nama vaše utiske i razmišljanja na ovu temu, ali i savete koji su vam pomogli da naučite kako prevazići prokrastinaciju.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

@organvlasti
  • Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨
.
.
.
#dobrojutro #pozitiva #nestolepo
  • Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
  • Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥
.
.
.
#erastour #taylorswoft #swifties
  • Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
  • Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥
.
.
.
#leto #grzka #caciki #tzatziki
  • Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
  • Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
  • Uspori.Odmori.Diši.💛
.
.
.
#malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
  • B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
Nešto lepo za dobro jutro ☀️ šeruj i ulepšaj nekom dan ✨ . . . #dobrojutro #pozitiva #nestolepo
3 sedmice ago
View on Instagram |
1/9
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical
🫅
.
.
.
#zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
Female rage: the musical 🫅 . . . #zenskapodrska #mozeiovako #motivacija #znakoviporedputa #samonezno #samosvoja
1 mesec ago
View on Instagram |
2/9
Are you ready for it?Pariz dočekuje Taylor Swift koja, nakon par meseci pauze, nastavlja svoju svetsku turneju 🔥 . . . #erastour #taylorswoft #swifties
2 meseca ago
View on Instagram |
3/9
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima!
.
.
.
#crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
Najbolje obučene na #MetGala 2024.🔥🔥🔥Ko su bili vaši favoriti? Glasajte u storijima! . . . #crvenitepih #moda #metgala2024 #modnitrendovi #kaoizbajke
2 meseca ago
View on Instagram |
4/9
Ide leto, naučite osnove 😂@tavernakyclades 🔥 . . . #leto #grzka #caciki #tzatziki
2 meseca ago
View on Instagram |
5/9
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
Ne jedan već DVA albuma ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#TSTTPD #može #novialbum
2 meseca ago
View on Instagram |
6/9
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️
.
.
.
#ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
Stvarno pitamo za drugarice 😅☕️ . . . #ljubiteljikafe #napravipauzu #kafa
2 meseca ago
View on Instagram |
7/9
Uspori.Odmori.Diši.💛 . . . #malestvari #predah #samomezno #zivotinje #preporukadana #diši
5 meseci ago
View on Instagram |
8/9
B u k v a l n o.
.
.
.
#oscars2024 #barbi #vecvidjeno
B u k v a l n o. . . . #oscars2024 #barbi #vecvidjeno
5 meseci ago
View on Instagram |
9/9