Saveti

Saveti za bolji san

Saveti za bolji san
Podeli dalje

Ako patite od neispavanosti i za posledicu ste mrzovoljni, džangrizavi, čeznete za dobrim snom, ovi saveti za bolji san će vam pomoći da do njega i dođete, jednostavnim promenama u svakodnevnim navikama.

 

#1 Razvijte naviku spavanja

Iako zvuči kao oksimoron, zaista je tako. Koliko puta vam se desilo da zadremate kraj televizora, gledajući neku emisiju ili film, možda čitajući knjigu? Ili, pođete da uspavate dete, pa se i vi sa njim obeznanite? Oduprite se porivu da prilegnete kad tome vreme nije; samo ćete poremetiti i/ili razbiti noćni san. Naučite se da je krevet mesto za spavanje i, kad primetite da vas hvata dremež a ne želite još da legnete, prekinite to što radite, ustanite i prošetajte ili radite nešto drugo.

#2 Prilagodite spavaću sobu spavanju

Spavaća soba treba da je tiha i mirna, dobro provetrena i – po mogućstvu – bez televizora, kako vam ne bi odvraćao pažnju. Zamenite dušek i jastuke, promenite posteljinu, postavite lampu, pustite ambijentalnu muziku i soba je spremna za odmor.

#3 Redovno vreme spavanja

Naviknite organizam na ujednačeno spavanje, na taj način lakše ćete zaspati i zaista se odmoriti. Jednom kad steknete ritam, nemojte ga razbijati – čak ni vikendom, kako ga ne biste poremetili, a time i preko potreban zdrav san.

saveti_za_bolji_san_v

#4 Smanjite unos kofeina

Svi znamo kako kafa deluje na organizam i u kakvom ga stanju drži, zato ograničite njen unos, kao i napitaka koji sadrže kofein, jer se zadržava u organizmu 10-12 sati, onemogućavajući nam da zaspimo. Za odmorno jutro, pozdrav kafi, ali već poslepodne i uveče trebalo bi je preskočiti, ako ste za dobar san.

#5 Redovno vežbajte

Vežbe su, pored očiglednih koristi, dobre jer umiruju organizam i otklanjaju stres koji često onemogućava dobar san. Trenirajte ujutru, ostavljajući veče za neke mirnije vežbe poput rastezanja, kako biste telo pripremili i stimulisali za odlazak na spavanje.

#6 Izbacite teške večere

Preobilni i teški večernji obroci nisu dobri za probavu, remete varenje i onemogućavaju kvalitetan san. Sigurno vam se dešavalo da se probudite tokom noći sa bolovima u stomaku, odlazili do toaleta ili po dosta vode, kako biste umirili stomak i odagnali tegobe. Sve to, posledica je večernjeg prejedanja, tako da se savetuje laka hrana poput salata, muslija sa mlekom ili jogurtom i slično.


#7 Odvojite se od elektronike

Ma koliko da imate posla ili ste zavisnik o društvene mreže, naviknite se da uveče gasite računar i sklanjate mobilni telefon. Trudite se da i računar i mobilni telefon držite dalje od kreveta i van spavaće sobe, inače će vas mamiti da pročitate još jedan mail, pregledate još malo Timeline i slično.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook