Saveti

Saveti za jači imunitet

Saveti za jači imunitet
Podeli dalje

Imunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Imunitet funkcioniše poput mehanizma čija je uloga uspostavljanje barijera protiv patogena (virusi, bakterije, paraziti), kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova (npr. zmijski). Sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem.

 

 

zdrava hranaImunitet je medicinski pojam kojim se označava sposobnost organizma da se odbrani od infekcija, bolesti ili neke druge biološke ili hemijske opasnosti. Imunitet funkcioniše poput mehanizma čija je uloga uspostavljanje barijera protiv patogena (virusi, bakterije, paraziti), kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova (npr. zmijski). Sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem.

Ako vam je imuni sistem u redu, on uništi svaki patogen, bez obzira da li je to virus, gljivica ili izmenjena ćelija koja je na putu da postane kancerozna. Naš sistem za odbranu to radi tako što svakog sata oslobađa deset miliona antitela. Ovakva budnost i artiljerija zahtevaju izdašne zalihe hranljivih materija. Lekari kažu da je loša ishrana najvažniji razlog slabljenja imuniteta kod zdravih osoba. Mi vam dajemo nekoliko saveta kako da ojačate imunitet, obzirom na to da nam dolazi jesen, a s njom i sezona prehlada i gripa.

Jedite zdravo, ali umereno

Da biste sprečili prehladu i grip neophodno je unositi što više voća, povrća i integralnih žitarica, a što manje ugljenih hidrata i zasićenih masti. Neke od namirnica koje jačaju imunitet su jogurt, morski plodovi, beli luk, višnje, borovnice, pomorandže, limun, jabuke, zeleni čaj. Smanjite konzumiranje alkohola i cigareta. Uz pravu ishranu ostaćete zdravi, vitalni i zaštićeni od prehlade.

Za vreme hladnih meseci ljudi piju više toplih napitaka, posebno čaja i kafe, ne shvatajući da oni imaju sastojke koji povećavaju izlučivanje vode iz tela. Zbog toga je veoma bitno piti i 6 do 10 čaša vode dnevno, jer ona ima funkciju čišćenja organizma.

Naspavajte se

Dobro je poznato da je kvalitetan san ključ za uravnotežen imunitet – dok spava, organizam luči supstance koje nam stvaraju osećaj sitosti, umanjuju uticaj hormona stresa i jačaju sve naše odbrambene mehanizme. Takođe je potvrđeno da zdrav san u svakoj prilici snižava i krvni pritisak. Idealno je da spavamo 8 sati dnevno.

Bavite se fizičkim aktivnostima

spavanjeTokom jeseni i zime smanjuje se broj sunčanih dana, a sunce je veoma važno za organizam jer je ono jedini prirodni izvor vitamina D. Zbog toga svaki sunčani dan iskoristite za šetnje s prijateljima ili s psom, ili za porodični izlet, vožnju bicikla ili rolera… Ne samo da ćete se dobro oznojiti i izbaciti sve toksine iz tela, već ćete se odmoriti i napuniti baterije. Naime, mnogi od nas su pretrpani obavezama na poslu i ne mogu ili ne znaju kako da se opuste, što može dovesti do pada imuniteta.

Perite ruke

Većina virusa i bakterija će se najlakše zapatiti preko vaših prljavih ruku. Perite ruke što češće, pogotovo pre jela i nikada, baš nikada ne dirajte lice prljavim rukama. O grickanju noktiju da i ne govorimo.

Ovo su saveti koji će vam pomoći da umnogome smanjite rizik od prehlade, pridržavajte ih se i vaš život će biti mnogo kvalitetniji i zdraviji.

 

Izvor: Sportal

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu