Saveti

Saveti za štednju u 2012.-oj

Saveti za štednju u 2012.-oj
Podeli dalje

saveti za stednjuBudući da je pred nama još teža i, po ekonomiju gora, godina od ove koju ispraćamo, valja smisliti nove i dodatne načine za stezanje kaiša i štednju. Šta to možemo uraditi drugačije, na kojim poljima možemo još štipnuti, kako bismo (pre)živeli i u novoj, 2012. godini?

Budući da je pred nama još teža i, po ekonomiju gora, godina od ove koju ispraćamo, valja smisliti nove i dodatne načine za stezanje kaiša i štednju. Šta to možemo uraditi drugačije, na kojim poljima možemo još štipnuti, kako bismo (pre)živeli i u novoj, 2012. godini?

Mesečni računi i komunalije su nešto što ne možemo da izbegnemo i za šta uvek moramo imati novca. Kada je već tako, koliko god nam teško padalo izdvajanje tog povelikog novca za dažbine – krajnje je vreme da se naviknemo na plaćanje do petog u mesecu. 5% je ipak 5% uštede, tako da na iznos od, recimo, 10.000,00 ušteda je 500,00 što ipak nije zanemarljivo. Pored toga, postoje i oni dobro znani načini uštede struje o kojima sam pisala ranije i nije na odmet podsetiti se.

Kada je kupovina životnih namirnica i kućne hemije u pitanju, koristite maksimalne pogodnosti koje pojedine (a danas je sve više takvih) radnji pružaju. Pored toga što u hipermarketima stalno imate pojedine namirnice na popustima, uvedena je i navika vikend popusta gde, kupujući vikendom, uštedite dodatnih 10% na celokupni iznos. Takođe, postoje i one varijante ‘kupiš 2 treći dobiješ džabe’, tako da i to možete iskoristiti. Pojedine dnevne novine polako uvode kupone sa popustima, koji takođe nisu za bacanje. Racionališite koliko možete, naviknite se da pravite spiskove za kupovinu, kako ne biste slučajno odlutale pri kupovini i uzele nešto što vam baš i nije neophodno. Osim toga, sve više se otvara i onih SOS radnji koje – u početku jesu bile samo za najugroženije stanovnike naše zemlje (nekako, svi se polako ali sigurno bližimo tome) – ali sada svi podjednako mogu kupovati u njima i zašto ne iskoristiti i tu pogodnost? Roba u SOS marketima ume da bude i do čak 30% jeftinija, nego u uobičajenim prodavnicama – malo li je?

Umesto da kupujete hranu koju ćete jesti na poslu, ponesite je od kuće. Jeste da ćete se malo više zamarati oko pripreme, ali – kada već pravite deci užinu za školu i kuvate ručak za sutradan, napravite lake obroke i za vas i vašeg supruga. Ako nemate za kupovne slatkiše, umesite kolač – malo brašna, praška za pecivo, ulj, šećera i rendanih jabuka – i eto slatke i zdrave poslastice! U ono vreme (ne tako davnih devedesetih) u mojoj kući ova poslastica bila je znana kao Embargo kolač i slasno smo ga svi jeli. O pravilnom korišćenju namirnica pisala sam ranije, jer korisno je znati kako bismo manje hrane bacali i time dodatno uštedeli.

Što se tiče kupovine i obnavljanja garderobe i obuće, pokušajte da se ograničite samo na one stvari koje su vam zaista neophodne. Naravno, kada su deca u pitanju, tu ograničavanja ne može biti – brzo rastu i izrastaju, naročito ona mlađa. Iskoristite jedan vikend da detaljno ‘prečešljate‘ ormare i dobro pregledate koliko i šta od stvari imate. Ovo je dobar način da jasno sagledate sa čime sve raspolažete – šta više nije za nositi, šta možete podeliti, a šta zaista imate. Ponekad je dovoljno malo se poigrati sa garderobom i osvežiti je, kako bi ona izgledala drugačija i kao nova. Gledajte na ovu krizu sa malo vedrije strane – probudiće nam svima maštu i napraviti kreativce od nas, ko zna? Internet je prepun korisnih ideja za prenamenu, ukrašavanje i osvežavanje garderobe, treba samo malo pretražiti.

Isto se odnosi i na poklone, rođendane, zabave, igre. Ovo je idealna prilika da se vrati onaj nekadašnji, stari duh darivanja sa ličnim pečatom i kreativnog igranja. Nisu svi pokloni koje sami napravite nužno ‘jadni i bedni‘ i samo dodatni pokazatelj koliko nemate. Deci nisu neophodne Moxy lutke i najnoviji ‘ali metalni!‘ beybladevi da bi bila srećna i imala normalan razvoj, postoji gomila dečijih ideja i za njih; šta je nama pa falilo?

Koliko god možete, pokušajte da odvajate nešto novca i u stranu. Dinar po dinar – sva ona sića koja vam ostane od kusura – nemojte je ostavljati po džepovima već odlažite na jedno mesto – to može biti i najobičnija tegla ili kutija od Yugi-Oh karata (u mom slučaju). Iznenadićete se kako se vrlo brzo nakupi hiljadarka, a za  njom i druga, treća…Retko ko siću i posmatra kao novac, priznajte; a kad nam zafali za nešto, dobro dođe taj ‘sitni‘ štek.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu