Saveti

Uštedite na namirnicama

Uštedite na namirnicama
Podeli dalje

Pravilno korišćenje i čuvanje, odlaganje namirnica, osim što nas čini zdravijima, može nam udebljati novčanik. Bar malo; a to malo mnogo znači, naročito danas.

Pravilno korišćenje i čuvanje, odlaganje namirnica, osim što nas čini zdravijima, može nam udebljati novčanik. Bar malo; a to malo mnogo znači, naročito danas.

Savet koji sam dobila od koleginice, a koji se pokazao fantastičnim jeste da obložim dno fioka u frižideru papirnim ubrusom (ne novinama), kako bi upile svu vlagu koja inače utiče na truljenej povrća i voća.

Kačkavalj će duže trajati,
ako na deo koji ste sekli nanesete malo margarina ili putera, što će delovati poput čvrste ograde i sprečiti da dođe do isušivanja.

Stavite lovorov list u brašno, testeninu ili pirinač, kako biste se osigurale od moljaca i ostalih dosadnih buba i insekata. Miris ove biljke ih rasteruje, a Vama namirnice ostaju sačuvane i dobre za upotrebu.

Zeleniš, poput celera i peršuna, duže će trajati ako ga zamrznete ucelo,
nakon pranja i prosušivanja, koristeći plastične kese. Na taj način, ,moći ćete ih koristiti mesecima, a biće jednako sveži kao da su juče kupljeni.

Blago isušeno povrće poput šargarepe, celera ili rotkvica
očas ćete «oživeti» ako ih potopite u činiju sa hladnom vodom u koju ste stavili i parče sirovog krompira – magija će se odigrati pred Vašim očima!

Kada je na sniženju, kupite više pakovanja putera – možete ga čuvati u zamrzivaču i do šest meseci. Kada ga zamrzavate, stavite ga u činiju sa poklopcem, kako ne bi pokupio miris drugih namirnica i to je sve.

Par zrna pirinča u slaniku učiniće da ne dođe do grudvanja i kamenjenja soli,
čime nećete morati istu da kupujete kad ne treba. To je zbog toga što pirinač odlično upija kondenzaciju.

Ne bacajte med kada se kristalizuje – dovoljno je da ga na kratko zagrejete u mikrotalasnoj i ponovo je kao nov! Možda niste znale, med je jedina nekvarljiva namirnica – dobro je za znati.

Prekuvanu testeninu više ne morate bacati. Umesto toga, sipajte je u plastičnu kesu i odložite u frižider. Kada želite da je poslužite, samo je na par trenutaka prespite u kipuću vodu, kako bi povratila svežinu i zagrejala se.

 
 

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook