Uspešne žene

Dama u muskoj industriji Aleksandra Rankovic, direktor korporativnih komunikacija u Carlsbergu

Dama u muskoj industriji Aleksandra Rankovic, direktor korporativnih komunikacija u Carlsbergu
Podeli dalje

dama u muskoj industriji aleksandra rankovic direktor korporativnih komunikacija u carlsberguŽena koja je svoje profesionalno iskustvo stekla, mahom, u “muškim” industrijama i specijalizirala se za korporativnu i brend komunikaciju (internu i eksternu), marketing i PR. Mlada žena koja stoji čvrsto na čelu sektora jedne od svetski poznatih i priznatih pivara – danske grupacije Carlsberg; alfa i omega korporativnih komunikacija, Aleksandra Ranković.

Žena koja je svoje profesionalno iskustvo stekla, mahom, u “muškim” industrijama i specijalizirala se za korporativnu i brend komunikaciju (internu i eksternu), marketing i PR. Mlada žena koja stoji čvrsto na čelu sektora jedne od svetski poznatih i priznatih pivara – danske grupacije Carlsberg; alfa i omega korporativnih komunikacija, Aleksandra Ranković.
 
1.    Recite nam nešto više o sebi i poslu koji radite u kompaniji Carlsberg Srbija?
aleksandra rankovic carlsbergCarlsberg Grupacija spada među najveće svetske gigante kada je u pitanju proizvodnja piva. Raditi za jednu ovako veliku kompaniju donosi puno olakšavajućih okolnosti, ali sa sobom nosi i veliku odgovornost. Imidž firme u svakom trenutku treba da bude na nivou svetskog renomea matične kompanije, što meni kao menadžeru Korporativnih komunikacija kompanije Carlsberg Srbija predstavlja najveći izazov. Po prirodi sam komunikativna i radoznala, te su odnosi sa javnošću za mene savršen posao. Takođe, sviđa mi se što je pivarska industrija vrlo dinamična i stalno se nešto menja, a kompanija u kojoj radim je inače poznata po inovacijama i čestim iznenađenjima.

2.    Po čemu se rad u Carlsberg-u razlikuje od ostalih poslova kojima ste se bavili do sada?

Pre angažmana u Carlsberg-u, skoro dve godine sam provela u kompaniji Delta Auto Moto, kao marketing i PR menadžer i tri godine u TGI Group International-u, kao direktor predstavništva u Beogradu. Svi ovim poslovima je zajedničko to što podrazumevaju svakodnevni kontakt sa velikim brojem ljudi, naročito u Carlsberg-u. Nekada su to ambasodori, nekada društva za očuvanje životne sredine, a nekada umetnici, muzičari, glumci… Sticanje novih poslovnih poznanstava za mene je velika prednost ove profesije, i to je ono što čini da se moj posao, ni nakon šest godina rada u kompaniji, nije pretvorio u rutinu.

3.    Mnogi misle da je industrija piva muška industrija. Kako izgleda biti žena u jednom takvom okruženju i šta je to što vam se najviše dopada?

somersby ciderIstina je da mnogi misle da je industrija piva „muška industrija“, ali u praksi to i nije baš tako. Po pravilu, u samim kompanijama koje se bave proizvodnjom piva rukovodeća mesta nisu rezervisana za muškarce. Polako ali sigurno, žene su našle svoje mesto u pivarskoj industriji, a meni se posebno dopada činjenica što predstavljam deo tog  „pokreta“.
Uostalom, veliki broj dama voli da popije čašu piva uz jelo, ili dok se zabavljaju sa prijateljima. Pripadnice nežnijeg pola su lepo prihvatile poslednje inovacije iz Calsberg-a. Konkretno, mislim na Somersby sajder od jabuke i kruške, kao i Lav Twist, pivo sa ukusima limuna, pomorandže i grejpfruta, mada te brendove voli i veliki broj muškaraca. Pošto smo poznati po tome da uvek idemo korak dalje od konkurencije, nedavno smo potrošačima ponudili ukus koji je jedinstven na našem tržištu – Tuborg Beer Mix, pivo sa ukusom grejpfruta i nane.

4.    Koji su vam najveći izazovi u poslu?

Svaki profesionalac koji se bavi odnosima sa javnošću suočava se sa sličnim izazovima. Uvek je vremena malo a obaveza previše. Uz sve to, potrebno je stalno negovati svež pristup, biti kreativan i otvoren za inovacije. Biti dobar u ovom poslu podrazumeva stalan kontakt sa velikim brojem ljudi, raspoloživost u bilo koje doba dana i noći, a to zaista iziskuje puno energije. Ni privatni život ne sme da trpi, jer jedino osoba koja je ostvarena na svim poljima može dobro da funkcioniše u ovakvim uslovima.
5.    Kako je internet uticao na korporativne komunikacije?
lav twistInternet je jedinstvena i dinamična sfera u kojoj se tradicionalna komunikacija spaja sa tehnologijom. Digitalni svetovi: društvene mreže, forumi, blogovi i portali, drastično su promenili industriju komunikacija širom sveta. On-line kanali komunikacije pružaju puno mogućnosti za pravovremenu, transparentnu i dvosmernu komunikaciju, što je uzbudljivo kako za kompanije, tako i za same potrošače. Nama koji živimo u vreme brzih promena, ostaje da uživamo u takvom ambijentu i budemo uvek u korak sa najnovijim tehnološkim dostignućima.
6.     Na koji način u Carlsbergu koristite društvene medije, koje metrike koristite i šta računate kao povrat investicije odnosno ROI?
Kompanija Carlsberg Srbija i njeni brendovi su vrlo prisutni na Internetu. U vreme on-line komunikacije, prepoznali smo da je to jedan od najboljih načina da komuniciramo sa svojim potrošačima. Na taj način, i njima omogućavamo da kažu šta misle o našim proizvodima, da nam daju korisne sugestije i da nas pohvale kada nešto uradimo dobro. Veoma je važno što i sami potrošači pokazuju interesovanje za takav vid komunikacije, i zbog toga smo veoma angažovani na društvenim mrežama. Takođe, trudimo se da održavamo dobre odnose sa blogerima i ostalim pripadnicima on-line zajednice.
7.     Po vašem mišljenju, koje su to najbitnije osobine koje su potrebne ženi kako bi kvalitetno obavljala posao u muškom biznis svetu?
To nije tako teško: ženi su za kvalitetno obavljanje posla potrebni dobro obrazovanje, opšta informisanost, postojanost, istrajnost, organizacione i liderske sposobnosti, veštine komunikacije, želja za stalnim učenjem i radom na sebi. I, da ne zaboravim – sve to sa osmehom. 🙂

8.     Kako izgleda vaš tipičan dan?

carlsberg pivaMoj svaki dan počinje uobičajenim ritualom prelistavanja novina i odgovaranja na mejlove, uz prvu jutarnju kafu. Nakon toga, uglavnom me čekaju već zakazani sastanci, kako interni tako i sa saradnicima i partnerima. Pauzu za ručak često iskoristim za formalne ili neformalne susrete, koji su takođe neophodni u poslu. Radni dan jednog PR stručnjaka vrlo je dinamičan i nepredvidiv, i dopadaju mi se česta iznenađenja koja mi posao priređuje.
9.     Šta je to što razdvaja Carlsberg od ostalih proizvođača piva?
Tržište piva u Srbiji je turbulentno, konkurencija je veoma jaka, a zahtevi potrošača konstantno rastu. Mislim da ono što Carlsberg u Srbiji čini posebnim, jeste nastojanje da budemo prvi, ne samo kada su pitanju inovacije, već i kvalitetni brendovi, stručni kadrovi kao i izgrađen odnos sa kupcima i potrošačima.
10.     Da li pijete pivo i jeste li ga pili pre rada u Carlsbergu?
Nikada na poslu! 🙂
 
 

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment