Uspešne žene

Jedan dan mame domaćice

Jedan dan mame domaćice
Podeli dalje

Bilo kao stvar ličnog izbora ili zbog nerazumevanja poslodavca tek, mame koje ne rade iliti stay at homedomaćice mame, sve su češći prizor kod nas. I kada se povede razgovor o ovom ”tipu” mama, obično se čuju komentari poput ”Lako je njima, ne moraju da rade”. Zbog toga – i mnogo toga još, stay at home mame zaslužuju da se nađu u kategoriji Uspešnih žena – jer one to zaslužuju!

domaćica
U tekstu koji sledi, pozabavili smo se jednim tipičnim danom u životu mame koja ”ne radi i nema obaveza”, kako bismo svim nevernim Tomama malo više približili ovaj fenomen. Većina o ovim mamama razišlja kao o ženama koje sede kod kuće i čitaju novine ili gledaju televiziju, dok se deca sama igraju i slično. Pokazaćemo da to baš i nije slučaj, sa mamom koja ima dvoje dece od 7godina i 12 meseci. I muža.

7:00-8:00
Alarm se oglašava, najavljujući novo jutro i sve što ono sa sobom nosi. Sa željom da još samo malo dremnem, ustajem i krećem sa jutarnjim ritualom – buđenje supruga i peglanja garderobe za novi dan na poslu, doručak za decu i hranjenje i čišćenje kuhinje.

8:30-9:30
Starije dete je otpremljeno u školu, suprug na posao. Mlađe dete sito i spremno za igru. Rekviziti, poput plišanih i gumenih igračaka su tu, dečija muzika svira iz računara i sve je spremno za lep dan.

10:00-11:00
Nakon što se Malo dete lepo izigralo i konačno zaspalo, vreme je za kuhinju. Spremanje ručka za odrasle i bebu, pranje zaostalog suđa, a ako se stigne, valja spremiti i veš za pranje. Stigla sam čak i da malo bacim pogled na net, procunjala webom i odgovorila na par mailova.

11:30-12:30
Užina za Malo dete i zaigravanje, kako bih stigla da opeglam bar jednu do dve ture veša i prekontrolisala ručak, koji se na šporetu krčka. Trebalo bi trknuti i do prodavnice; uvek nešto zafali, baš kad ponajviše treba.

13:00-14:00
Veliko dete se vratilo iz škole, dala mu užinu i sa oboje krenula do prodavnice i kratku šetnju. Usput sreli i komšinicu sa njenim klincima, popričali i deca se poigrala. Vratila se taman na vreme za dremku Malog deteta.


14:30-15:30

Mašina završila sa pranjem veša, koji se lepo suši sa terase (na sušaču koji se ne vidi od ograde – ne ružimo zgradu); Veliko i Malo dete nahranjeni i mirni, igrajući se jedno s drugim, dok ja završavam salatu i čekam supruga da dođe.

16:00-17:00

Suprug i ja smo ručali, sudovi su potopljeni i čekaju neko ”luft – vreme” za pranje, valja odmoriti nekih 10ak minuta, da mi se sve slegne. Veliko dete sam poslala da radi domaći zadatak, dok se malo igram sa Malim detetom, a tata malo drema.

17:30-18:30
Malo dete je, ah divote, dremnulo malo, kako bi i mama mogla da predahne. I taj 10minutni odmor se završio; Veliko dete traži da ide napolje, a i jede joj se nešto slatko – hajde,mama napolje. Ne smem da zaboravim da stignem do pola sedam, kako bih Malom detetu spremila da jede; a šta ću nama ostalima za večeru?

19:00-21:00

Malo dete namireno i sada bi i ono da se šeta, ne drži ga mesto. Spremam stvari za preobuku za sve četvoro, dok se tata zanima sa decom i pakuje igračke. ”Gde ćemo?”, pitaju me svi u glas. Oh, pa…Kalemegdan ili Ušće, valja iskoristiti dok je lepo vreme..

21:30-22:30

Vratili se iz šetnje, slomljeni od umora i gladni. Spremila večeru Velikom detetu i otpremila ga u krevet, mleko Malom i uspavala ga; a potom i večeru za nas dvoje. Konačno, malo mira i tišine.

23:30

Dok polagano tonem u san, po glavi prekopavam šta me sve čeka za sutra i – po ko zna koji put – dajem sebi obećanje da ću sve zapisivati kako nešto ne bih zaboravila i da ću obavezno naći malo vremena u danu samo za sebe. A onda je mrmot zavio čokoladu u foliju..


Podeli dalje

Facebook

Zaprati nas na Instagramu