Zdravlje žene

Simptomi menopauze – kako uspešno umanjiti njihovo delovanje?

Simptomi menopauze – kako uspešno umanjiti njihovo delovanje?
Podeli dalje

Najčešći simptomi menopauze ogledaju se u tome da je primetno vidno starenje kože i promena kvaliteta i količine kose. Može li se to usporiti i kako se izboriti sa promenama koje menopauza sa sobom donosi?

 

MENOPAUZA – PREKRETNICA KOJA NAS POZIVA NA BRIGU O SEBI

Menopauza se medicinski definiše kao fizička promena koja je svojstvena svim ženama, a u koju žena ulazi nakon što najmanje godinu dana nije imala menstruaciju. U ovaj period života, žene najčešće ulaze oko 50. godine. Iako period ulaska u menopauzu zavisi od žene do žene, najčešće se događa između 45. i 55. godine.

Dobro raspoloženje žena često je povezano sa dobrim izgledom i zato je neophodno ograničavati vidljive znakove starenja kože. Kako? Tokom menopauze u telu, pa tako i na koži žena dešavaju se brojne promene koje nastaju kao posledica smanjenog lučenja polnih hormona, posebno estrogena. Na koži su svakako najvidljivije promene na licu i vratu, gde svoj trag osim spomenutih, unutrašnjih faktora, ostavljaju i brojni spoljašnji poput UV zračenja, načina nege kože, i sl.

Promene su prisutne u svim slojevima kože. Naime, usled smanjene produkcije lipida u površinskom sloju kože (epidermisu), dolazi do pojačanog transepidermalnog gubitka vode, pa koža postaje suva, gruba, sklona ljuskanju. Smanjuje se i količina hijaluronske kiseline u međućelijskom prostoru, što dodatno umanjuje čvrstoću i zategnutost kože.

Tokom hormonskih promena u menopauzi umanjuje se i količina potkožnog masnog tkiva, što dodatno naglašava opuštenost kože kao i „upalost“ obraza. Prisutnost sunčevih UV zraka,  tokom godine života uzrokuje pojavu brojnih fleka – hiperpigmentacija.

MENOPAUZA I KOSA

Menopauza, odnosno hormonske promene koje je prate (smanjeno lučenje estrogena), negativno utiču na kvalitet, ali i količinu kose. Naime, tokom menopauze kosa kod žena neretko postaje tanka, krhka i sklona pucanju. Kod nekih žena tokom menopauze dolazi i do vidljivog gubitka kose, kao i razvoja androgene alopecije, odnosno gubitka kose po muškom tipu. Vidljivo je difuzno razređenje kose na području temena, koje se izuzetno retko može razviti i u potpunu ćelavost. Sve to je posledica promena u području korena kose. Naime, skraćuje se faza intenzivnog rasta kose (tzv. anagena faza), a produžava se tzv. telogena faza – faza opadanja kose.

Usled smanjene produkcije lipida, kosa i koža vlasišta postaju suve, osetljive i sklone iritaciji. Dodatne promene se dešavaju i u boji kose, koja zbog gubitka pigmenta postaje seda. Upravo je zato tokom menopauze potrebna odgovarajuća nega – kako kože lica, vrata i tela, tako i vlasišta.

Koji su sve simptomi menopauze, mogu li se preventirati i umanjiti njihovo dejstvo? Na ova i mnoga druga pitanja o menopauzi odgovore daje dr Igor Pilić, ginekolog i akušer i saradnik kompanije Vichy Srbija, koja u svojoj bogatoj ponudi ima i proizvode koji mogu usporiti neke od simptoma

 

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook