Posao

Propratno pismo

Propratno pismo
Podeli dalje

Kada se javljate na oglas za posao, pored slanja biografije, propratno pismo je najvažniji korak ka dobijanju istog.

 

 

Propratno pismo i način na koji ga sročite mogu vam pomoći, ali i odmoći u samom obraćanju pažnje na Vaše kvalitete i sposobnosti.

Tokom godina, imala sam prilike nebrojano puta biti u prilici neposrednog ili posrednog prikupljanja podataka i odabira kandidata i sa sigurnošću mogu reći da, ako propratno pismo nije napisano kako treba, često se same biografije ni ne uzimaju u obzir.


Propratno pismo
je tzv. mamac koji budućeg poslodavca nagoni da odabere baš Vas; u njemu se prevashodno predstavljate poslodavcu i iznosite razloge prijavljivanja na baš taj oglas. Na brzinu i ovlaš napisano pismo nikako nije dobra stvar jer, ono je pokazatelj Vaših komunikacijskih veština, pa i nedostataka; način na koji ga napišete u velikoj meri određuje da li će Vaša biografija uopšte i ući u razmatranje za čitanje.

Bitno je propratno pismo napisati u formi pisma, navesti ime – ako znate kome šaljete, ili pak „Poštovani/a“, „HR sektoru“ – ako ne znate. Dalje, ne bi trebalo biti duže od jedne strane i prepričana verzija biografije. U propratnom pismu – na prvom mestu se predstavljate, zatim iznosite razloge za javljanje na baš taj oglas, poželjno je navesti i šta znate o samoj firmi u okviru koje biste radili, navodite zašto ste baš Vi odgovarajući kandidat i završavate sa poslovnom pozdravnom porukom.

propratno_pismo_v

Forma treba da je uobičajeno poslovna, bez različitih fontova i upotrebu bold i italik opcija. Ako je u oglasu traženo, navesti očekivanu platu i uslove, kako ne biste bile shvaćene neozbiljno zbog oglušivanja na date instrukcije.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da propratno pismo trebate personalizovati svaki put kada se na neki oglas javljate, nije dobro koristiti jedan šablon svaki put; osim toga, može Vam se potkrasti i greška u vidu neispravljene pozicije na koju aplicirate, ili – još gore, naziva samog poslodavca.

Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Interesantan clanak,nisam pridavala neku vecu paznju pisajnu propratnog pisma,uglavnom sam slala sablonsko predstavljanje uz srdacan pozdrav.