Food Revolution

Bacanje hrane i posledice koje to ima

Bacanje hrane i posledice koje to ima
Podeli dalje

Jeste li znali da bacanje hrane predstavlja ozbiljan globalni problem koji ima nezamislive posledice?

 

Svake godine širom sveta 1.3 milijardi tone hrane se pokvari i/ili baci, što redstavlja trećinu sve hrane koja se proizvede za ljudsku upotrebu! Bacanje hrane predstavlja rasipanje resursa koji se koriste u proizvodnji iste, povećava proizvodnju gasova bez razloga i milione lljude širom sveta ostavlja gladnim.

Organizacija za hranu i poljoprivredu je ogranak Ujedinjenih nacija koji ima za cilj iskorenjivanje gladi i borbu protiv bacanja hrane. Pored toga, ulažu sve napore da osnaže i ožive poljoprivredu, naročito u ruralnim sredinama i zemljama trećeg sveta, utičući na taj način i na smanjivanje siromaštva u tim područjima. Između ostalog, 0d 2001. pomažu i državi Srbiji, kroz razne vidove strateške, kooperativne i finansijske pomoći.

 

Svaki gubitak hrane, pored očiglednih posledica, ima i one o kojima inače ne razmišljamo. Samo zamislite svu tu količinu zemlje, vode, energije i ostalih prirodnih resursa koji se koriste za proizvodnju hrane koja se potom, našom greškom, pokvari i/ili baci – koliko je to zalud utrošene energije, vremena i novca i uzaludno izrabljivanje prirode?

 

U to ime i kao dodatni način borbe protiv gladi i bacanja hrane, FAO je objavio i veoma informativan infografik o tome na koje sve načine bacanje hrane negativno utiče na ljude, klimu i samu prirodu.

 

Kako sprečiti bacanje hrane?

 
U brošuri FAO stoje sledeći načini:

     

  • poboljšanje u planiranju proizvodnje
  • usklađenost sa tržištima
  • promocija sistema za efikasniju proizvodnju i preradu
  • poboljšanje tehnologije za čuvanje i pakovanje hrane
  • poboljšanje menadžmenta za transport i logistiku
  • poboljšanje svesti u navikama kupovine i potrošnje

 
Ako niste sigurni kako se koja namirnica priprema i čuva, pročitajte naše savete ili pogledajte u tabeli za čuvanje namirnica koliko koja i gde može stajati. Za više informacija o aktivnostima UN Organizacije za hranu i poljoprivredu, zapratite njihov Twitter nalog.


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment