Food Revolution

Bacanje hrane i posledice koje to ima

Bacanje hrane i posledice koje to ima
Podeli dalje

Jeste li znali da bacanje hrane predstavlja ozbiljan globalni problem koji ima nezamislive posledice?

 

Svake godine širom sveta 1.3 milijardi tone hrane se pokvari i/ili baci, što redstavlja trećinu sve hrane koja se proizvede za ljudsku upotrebu! Bacanje hrane predstavlja rasipanje resursa koji se koriste u proizvodnji iste, povećava proizvodnju gasova bez razloga i milione lljude širom sveta ostavlja gladnim.

Organizacija za hranu i poljoprivredu je ogranak Ujedinjenih nacija koji ima za cilj iskorenjivanje gladi i borbu protiv bacanja hrane. Pored toga, ula┼żu sve napore da osna┼że i o┼żive poljoprivredu, naro─Źito u ruralnim sredinama i zemljama tre─çeg sveta, uti─Źu─çi na taj na─Źin i na smanjivanje siroma┼ítva u tim podru─Źjima. Izme─Ĺu ostalog, 0d 2001. poma┼żu i dr┼żavi Srbiji, kroz razne vidove strate┼íke, kooperativne i finansijske pomo─çi.

 

Svaki gubitak hrane, pored o─Źiglednih posledica, ima i one o kojima ina─Źe ne razmi┼íljamo. Samo zamislite svu tu koli─Źinu zemlje, vode, energije i ostalih prirodnih resursa koji se koriste za proizvodnju hrane koja se potom, na┼íom gre┼íkom, pokvari i/ili baci – koliko je to zalud utro┼íene energije, vremena i novca i uzaludno izrabljivanje prirode?

 

U to ime i kao dodatni na─Źin borbe protiv gladi i bacanja hrane, FAO je objavio i veoma informativan infografik o tome na koje sve na─Źine bacanje hrane negativno uti─Źe na ljude, klimu i samu prirodu.

 

Kako spre─Źiti bacanje hrane?

 
U bro┼íuri FAO stoje slede─çi na─Źini:

     

  • pobolj┼íanje u planiranju proizvodnje
  • uskla─Ĺenost sa tr┼żi┼ítima
  • promocija sistema za efikasniju proizvodnju i preradu
  • pobolj┼íanje tehnologije za ─Źuvanje i pakovanje hrane
  • pobolj┼íanje menad┼żmenta za transport i logistiku
  • pobolj┼íanje svesti u navikama kupovine i potro┼ínje

 
Ako niste sigurni kako se koja namirnica priprema i ─Źuva, pro─Źitajte na┼íe savete ili pogledajte u tabeli za ─Źuvanje namirnica koliko koja i gde mo┼że stajati. Za vi┼íe informacija o aktivnostima UN Organizacije za hranu i poljoprivredu, zapratite njihov Twitter nalog.


Podeli dalje