Gastronomija

Priprema i čuvanje hrane

Priprema i čuvanje hrane
Podeli dalje

Priprema i čuvanje hrane su važni, kako za kvalitetnu upotrebu iste, tako i za smanjenje da ona propadne, pokvari se i baci.

 

Tempo i način života kakav vodimo danas, umnogome nam otežavaju svakodnevnu nabavku svežih namirnica. Zato je važno napraviti pravilan i pažljiv izbor hrane i njeno adekvatno čuvanje.
Pre svega, postoji jedno opšte pravilo kada je u pitanju kvalitetno i pravilno čuvanje hrane a ono glasi:

–    Ako sumnjate u ispravnost neke namirnice ili proizvoda, bacite ih kako ne biste rizikovale trovanje hranom.

Hlađenje – bilo u frižideru ili u zamrzivaču, najčešći je način čuvanja hrane – iz razloga što niske temperature produžuju vek trajanja usporavajući inače prirodan proces kvarenja hrane. Na koji način trebamo koje namirnice hladiti – zamrzavati?

# Meso
Zamrzavajte one količine koje su vam potrebne za konkretan obrok – jednom odmrznuto, ne valja ga ponovo zamrzavati, kako se ne bi ukvarilo. Polako ga odmrzavajte – naročito velike komade, kako biste imale manji gubitak minerala i vitamina. Rok trajanja u zamrzivaču je između 9 i 12 meseci za ribu oko 6 meseci.

# Voće i povrće
Kod zamrzavanja voća i povrća, postarajte se da ono uvek bude sveže i zdravo. Ne zamrzavajte ono koje ima ikakva oštećenja ili znake truljenja; jednom odmrznuto, nećete ga moći upotrebiti. Preporuka je da hranu pre zamrzavanja blanširate, kako bi se sačuvali svi zdravi sastojci. I, pri odmrzavanju, preporučuje se stavljanje u ključalu vodu – kako bi se što više zadržali svi hranljivi sastojci. Rok čuvanja je: za voće 6-12 meseci, a za povrće 8-10 meseci.

# Kuvana hrana
Ostatke od kuvane hrane možete čuvati u zamrzivaču, pod uslovom da se prethodno ohladila i tada se može čuvati mesec do dva dana. Kuvana hrana koja je stajala duže od tri časa na temperaturi od 5 stepeni i većoj, ne bi se smela zamrzavati.


# Konzervirana i suva hrana

Ova hrana čuva se na suvom i tamnom mestu; kada je u pitanju brašno, čuva se na hladnom mestu – kako bi izbegle napad insekata. Ne koristiti oštećene konzerve i hranu kojoj je istekao rok trajanja.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook

Zaprati nas na Instagramu