Kuhinja

Kako se kuva pirinač? 5 koraka do savršeno skuvanog pirinča

Kako se kuva pirinač? 5 koraka do savršeno skuvanog pirinča
Podeli dalje

Za sve vas koje interesuje kako se kuva pirinač da dobijete savršenu teksturu i ukus, donosimo sve detalje koje treba znati!


Ko bi rekao da tako jednostavna namirnica može zadavati toliko muke pri pripremi i kuvanju? Bilo da ste početnik u kuvanju ili vrsni virtuoz u kuhinji, pitanje kako se kuva pirinač jedno je od onih koje svima zadaje muke. Koliko ste puta bili u situaciji da vam pirinač ili zagori, ili ostane bez imalo tečnosti i suv, možda previše mekan i gnjecav? Da više ne biste bili deo tih scenarija, u ovom tekstu smo se pozabavile svim neophodnim detaljima i smernicama za dobijanje savršeno skuvanog pirinča. Ispratite sve o tome i naučite jednom za svagda kako se kuva savršen pirinač – svaki put!

Šta treba znati pre kuvanja pirinča?

Prvo i osnovno, dužina kuvanja pirinča zavisi od vrste odnosno sorte koju koristite. Nećete isto kuvati beli i integralni, iako će priprema biti ista. Prosto, različitim sortama pirinča potrebna je drugačija dužina kuvanja, pa prema tome, ako kuvate beli pirinač to je 20-25 minuta, ako kuvate integralni, u pitanju je 35 do 45 minuta.

Kako se kuva savršen pirinač?

Da ovladate ovom veštinom osnovno je da budete strpljivi i ne dižete ruke. Samo zato što vam je pirinač ranije ispadao gumenast, gnjecav ili presuv, ne znači da će to biti i ovoga puta, nakon što savladate sve korake. A evo kako se kuva pirinač na pravi način:

kako se kuva beli pirinač

1. Isperite pirinač pre kuvanja

Možda niste znale ili ste previdele, ali pirinač je pre kuvanja potrebno isprati u vodi kako biste uklonili skrob i odlepili zrna. Ovaj korak će osigurati da se pirinač ne slepi pri kuvanju. Dobro isperite pirinač, znaćete da ste ovaj korak uspešno završili kad voda u kojoj pirinač stoji potopljen ostane prozirna.

2. Mera je 1:2

Odnos pirinča i vode je uvek 1:2; na jednu šolju pirinča idu dve šolje vode ili neke druge tečnosti – supa, kocka za supu i slično. Integralni pirinač iziskuje malo više vode, recimo 1:2.5, da budete sigurne. Kuvanje pirinča u manje vode učiniće ga nešto suvljim i čvršćim, i kao takav se može koristiti u hladnim jelima i salatama.

3. Pirinač se kuva u posudi sa poklopcem

Obavezno, ali obavezno za kuvanje pirinča koristite šerđu sa poklopcem koji dobro prijanja, kako bi para ostala unutra i tako dodatno kuvala pirinač čineći ga vazdušastim i odličnim. Kuvanje pirinča u šerpi bez poklopca doprinosi bržem isparenju vode, skraćuje vreme kuvanja i gotovo jelo jednostavno ne ispadne dovoljno dobar. Para je ključna za kuvanje dobrog pirinča! Ako poklopac ne prijanja baš dobro, stavite i osigurajte preko njega pamučnu krpu da biste osigurali da para ostaje unutra.

4. Vodite računa o temperaturi kuvanja

Pirinač potopite u hladnu vodu, vodeći računa o odnosu mera, i kuvajte na umereno srednjoj temperaturi – trojka, ako vam je pporet sa 6 stepena jačine. Posolite, dodajte kocku putera (ko voli) i ostavite da lagano provri. Kad počne da vri, smanjite temperaturu na najmanje, stavite poklopac i osigurajte da je dobro pričvršćen i ostavite da se pirinač dokuva u kombinaciji vode i pare. Nikako ne dižite poklopac da proverite stanje pirinča! A naročito ne da promešate varjačom, taj korak se radi pre vrenja.

kako se kuva pirinač

5. Imajte strpljenja

Nakon što ste pirinač skuvali – a to ste proverili nakon 18 do 20 mminuta – nakon tog vremena je dozvoljeno podići poklopac 😊, vratite poklopac, šerpu sklonite sa šporeta i ostavite pirinač da miruje još nekih 5 minuta, da para dodatno učini svoju magiju. Za efekat rastresitog pirinča, viljuškom ga zagrebite dok je još u šerpi, a potom prebacite u tanjir za posluživanje.

Učenje da kuvate savršen pirinač je poput učenja vožnje bicikla – jednom kad ovladate, više ne zaboravljate! Isprobajte način koji preporučujemo i javite nam rezultate!


Podeli dalje
Tagovi

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook