Kuhinja

Istorijat Martini koktela

Istorijat Martini koktela
Podeli dalje

U Americi se danas proslavlja Nacionalni dan Martini koktela i eto savršenog povoda za priču o prvom i najpopularnijem koktelu na svetu.

 

Po nekim pričama, Martini je prvi koktel ikada napravljen, negde u drugoj polovini 19 veka, dok ga neke druge priče vezuju za vreme kalifornijske Zlatne groznice, ali ni tu nije kraj. Dalje se šuška kako je Martini izumeo jedan njujorški barmen, dok autor knjige o istoriji Martinija, Barnaby Conrad III tvrdi kako je ovaj koktel nastao u San Francisku.

Bilo kako bilo, za Martini svakako možemo reći da je sinonim za Ameriku i jedan od njenih glavnih obeležja; čak ga je i jedan američki satirista nazvao „jedinim američkim pronalaskom jednako savršenim kao sonet„.

istorijat_martini_koktela_v

Martini je koktel koji se pravi od džina i vermuta, sa dodatkom masline ili kore limuna. Tokom godina, recept za koktel je menjan, usavršavan i isprobavan na najrazličitije načine, pa tako danas imamo nekoliko desetina recepata, ali izvorni Martini, kako poznavaoci kažu, pravi se na sledeći način:

55ml džina

15ml vermuta

led

masline ili limun

Sipajte džin i vermut u čašu za mešanje sa kockicama leda, dobro promešajte, prespite u hladne čaše za Martini i začinite maslinom ili uvijenom limunovom korom (izvor: Wikipedia)

Za mešanje dobrog Martinija koristite samo proverena pića, a ono što obavezno treba znati je da, jednom kad otvorite vermut, gledajte da ga utrošite za dve nedelje, jer nakon toga gubi svoj ukus i ne preporučuje se za piće. Pored toga, za pravljenje izvornog Martinija koristite samo beli, francuski vermut; bilo koji drugi ili mešanje sa votkom – i to više nije isti koktel.

Što se tiče ukusa, za vas koji ga možda još niste probali, Martini je suv, po malo gorak i hladan koktel, a maslina ili limun su tu da naglase gorčinu u piću. U svakom slučaju, u pitanju je jako, seksi piće u kojem podjednako uživaju i žene i muškarci, pa čak i čuveni James Bond 🙂

Kakav Martini vi pijete?

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook