Kuhinja

Kako se pravi suši?

Kako se pravi suši?
Podeli dalje

Suši je jedno od tradicionalnih japanskih jela koja potiče još iz 7. veka. Kako se pravi suši i uz šta se služi, saznali smo iz prve ruke.


Sam postupak izrade sušija je krajnje jednostavan, najkomplikovanije je doći do sastojaka od kojih se on pravi. Suši se pravi na podlozi od bambusa, kako bi rolovanje istog proteklo bez problema. Za osnovu se koriste presovane nori alge na koje se stavlja pirinač koji smo kuvali u dosta vode, kako bi bio lepljiv i bolje se sjedinio sa algama.

kako_se_pravi_suši_v

Nakon što ste pirinač rasporedili čitavom dužinom na podlogu od nori alge, preko ređate red sveže ribe (losos, tuna i sl.) koju ste isekli na trakice i red povrća – krastavac, šargarepu, špargle, mladi luk.. Na kraju se doda i pikantni wasabi sos (ljuti zeleni ren), a zatim se pristupa savijanju tj., rolanju sušija pomoću bambusove podloge. Sledeće je sečenje i posluživanje, a za ukras možete koristiti crnu ili crvenu ikru, avokado, škampe, hobotnicu i slično.

kako_se_pravi_suši_v1

Uz suši se obično pije tradicionalni zeleni čaj ili pirinčano vino – sake,a  jede se isključivo štapićima.

kako_se_pravi_suši_v2

Umetnost u pravljenju sušija naučili smo u restoranu Ginger u Grand Casinu Beograd, zahvaljujući ljubaznosti šefova kuhinje, od kojih smo saznali i da se potrebne namirnice mogu pronaći u nekoj od mnogobrojnih kineskih prodavnica koje prodaju hranu ili u bolje snabdevenim supermarketima.

Save


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment