Food Revolution Kuhinja

Recept za domaći rikota sir

Recept za domaći rikota sir
Podeli dalje

Jeste li znali da domaći rikota sir nije uopšte teško napraviti i da ga možete spremiti sa gotovo svakim mlekom, uključujući i kokosovo?

 

Na blogu kod Terri Salminen pronašla sam jednostavan, a odličan recept za domaći rikota sir koji možete koristiti u pripremi najrazličitijih jela. Još ga nisam lično isprobala, tako da ću vam ostati dužna za iskustvo iz prve ruke, a do tada pogledajte izvorni recept i šta vam je sve potrebno da i sami napravite ovu poslasticu.

Potrebno:

1l punomasnog kravljeg, ovčijeg ili kozijeg mleka
1/4 organskog limuna i njegov sok
grančica ruzmarina ili majčine dušice
malo morske soli.

Priprema:

Potopite grančicu ruzmarina ili majčine dušice i parče limuna u mleko i ostavite tako između pola sata i preko noći u frižideru. Sutradan, prekrijte sito čistom platnenom krpom i spustite na veću činiju. Uklonite grančicu i limun iz mleka, a zatim iscedite taj sok u čašu. Mleko prespite u šerpicu i kuvajte na umerenoj vatri da sporo provri. Dodajte limunov sok i mešajte drvenom varjačom na laganoj vatri dok mleko ne počne da vri, a zatim ga prespite u pripremljeno sito i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, pre nego ga stavite u frižider. Prekrijte rikotu sa ostacima tkanine kako se ne bi osušila dok se cedi.

Domaći rikota sir je gladak i kremast već u roku od sat vremena, a ako ga želite u suvljem i lako mrvljivom stanju, ostavite ga da se cedi 4-8 sati u frižideru.

Ovaj sir možete koristiti u pripremi testenine, pita i peciva, kao i kad pravite kolače i torte. Isprobajte i javite kako ste zadovoljni! 🙂


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook