Kuhinja

Recept za Tahini sos

Recept za Tahini sos
Podeli dalje

Tahini sos, taj neizostavni sastojak pri pravljenju humusa, nije tako teško napraviti kod kuće. Dovoljno je da ispratite naša uputstva.

Za one koji ne znaju, Tahini sos ili pasta jeste smesa od susama koju možete sasvim lako napraviti i kod kuće. Sve što vam treba jesu susam, maslinovo ili suncokretovo ulje, soli po izboru i blender ili mlin za kafu.

Procedura je sledeća: zapecite susam u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, jedno 5-8 minuta, pazeći da ne izgori. Kad primetite da je susam dobio zlatno ka blago braonkastoj boju, tad je gotov. Sačekajte da se ohladi, a zatim ga prespite u blender ili mlin za kafu, dodajte soli ako volite, malo ulja i meljite dok ne primetite da se formira smesa. Ako vam se činida je smesa suva, dodajte po malo ulja, spustite smesu sa zidova kašičicom i nastavite da mutite dok ne dobijete lepu pastu.

Za pripremu našeg recepta, koristili smo 50g susama, kašiku-dve ulja i prstohvat soli.

recept-za-tahini-sos-v
Gotov Tahini sos može biti zlatkast ili boje butera od kikirikija – u zavisnosti koliko dugo ste ga  zapekli, a koristi se u pripremi humusa za razne sosove ili kao samostalan namaz.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook