Objekti pažnje

Da li me laže?

Da li me laže?
Podeli dalje

Da biste (sa)znale da li Vas partner laže, ne morate imati posebne moći, poput čitanja misli; dovoljno je da ga poznajete toliko, da mu možete “čitati” promene u ponašanju i gestikulaciju, dok nešto govori. U narednom tekstu, pozabavićemo se onim osnovnim pokazateljima da nije baš sve što Vam govori u potpunosti iskreno.

 

 


Neizostavna pomoć u otkrivanju je, svakako, instinkt i treba mu verovati jer retko kada promaši.
Instinkt zna da Vas prevari u situacijama kada na njega utiču Vaš lični strah i nesigurnosti, ako ste ranije bili prevareni ili su Vas lagali, na primer. Zato je važno da razumete ponašanje osobe koja laže, kako biste znale da napravite razliku između starnog lažova i svoje nepotrebne paranoje.


Ljudi umeju da slažu, njihovo telo ne. Zato, u situacijama kada sumnjate da Vas partner laže, obratite pažnju na njegov govor tela. Ako postoje promene u načinu kako pomera ruke, dlanove, glavu, menja mimiku lica i poglede, vrlo je verovatno da Vas u nečemu laže. Razlog tome leži u činjenici da, kada osoba laže, mora da uloži dodatni napor da to što priča bude što uverljivije, kako ne bi bila otkrivena. Iz tog razloga, ponašanje se automatski menja i mora se odglumiti, umesto stvarno biti iskren. Dobar pokazatelj su oči – osoba kada laže, uglavnom izbegava direktan kontakt očima, iz straha da ne bude otkrivena u toj laži. Isto tako su i ruke dobar pokazatelj – često su zgrčene, zauzimaju odbrambenu pozu (prekrštene ruke) ili se traži neka zanimacija njima, poput diranja nosa, usta ili lica uopšte, češkanje ušiju, više nego što je uobičajeno.

Takođe, često pročišćavanje grla i korišćenje raznih poštapalica je pokazatelj da nije sve baš potpuno iskreno.
Ovo se radi kada je osoba koja laže nervozna, pa joj treba nešto za “kupovinu vremena”, dok ulaže napor da priču učini što uverljivijom i “pitkijom za progutati”.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook