Računari i multimedija

5 zlatnih pravila bezbednosti dece na internetu

Podeli dalje

Kada je bezbednost dece u pitanju, ništa što kažemo i napišemo nije previše. British Council je, u tu svrhu, sastavio 5 zlatnih pravila bezbednosti dece na internetu, koje vam mi prenosimo.

#1. Tražite od dece da vam pokažu koje sajtove posećuju
Zanimajte se za to šta vaša deca rade dok su online, koje i kakve sajtove i društvene mreže posećuju, kako komuniciraju sa vršnjacima (i ne samo njima). Odvojte vreme i posetite sve te sajtove kada ste sami i informišite se dobro da li su bezbedni i na koji način ih možete zaštititi ako nisu.

#2. Tražite od dece da svoje internet profile drže privatnim
Deca kao deca, sklona su da dele sve što rade, kako rade i sa kim rade – kako offline, tako i online. Objasnite im zašto je važno da sačuvaju svoju online privatnost kako se ne bi sve te njihove lične informacije i fotografije našle u pogrešnim rukama i kod pogrešnih ljudi.

#3. Pitajte decu o njihovim online prijateljima
Informišite se i budite upućeni u to ko su prijatelji vaše dece na internetu, objasnite im da postoje i ljudi koji kreiraju lažne naloge predstavljajući se da su neko ko nisu, kako bi izvlačili poverljive informacije od dece, primamljivali ih na neke nedozvoljene radnje, pa i nešto gore. Budite otvoreni sa svojom decom i savetujte im da budu online prijatelji samo i isključivo sa ljudima koje dobro poznaju i u stvarnom životu.

#4. Savetujte deci da vode računa koje fotografije objavljuju online
Razgovarajte sa decom i objasnite im da ne postavljaju neumesne fotografije online, ništa što im sutra može štetiti, pa čak se i iskoristiti protiv njih samih – ma koliko im se u trenutku one činile smešne i zabavne. Ako ih ne mogu pokazati vama kao roditeljima, vrlo verovatno da ne treba da ih pokazuju ni ostalima.

#5. Savetujte deci da budu otvorena prema vama i prijave problem ako ga imaju
Budite upućeni u kretanje i aktivnosti vaše dece online, svakodnevno razgovarajte sa njima i gradite takav odnos koji će im uliti poverenje da vam se obrate, ako do nekog problema dođe ili se nađu u nekoj situaciji koja im ne odgovara ili ne prija. S vremena na vreme, podsetite ih o prednostima i manama korišćenja interneta, kao i o bezbednim načinima za surfovanje – možda ćete im, posle nekog vremena, postati dosadni, ali ćete im pomoći i u to nema sumnje.

Ova pravila u vidu infografike British Council je pripremio povodom svetskog dana društvenih mreža koji se obeležava 30. juna.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook