Računari i multimedija

#onokad biljke tvituju!

#onokad biljke tvituju!
Podeli dalje

Nova generacija pronalazača je tu sa idejom da biljke tvituju kada im je potrebno zalivanje ili neka druga pomoć!


Deluje kao da je u pitanju neka šala ili deo moderne naučno-fantastične priče, zar ne? U stvari, vrlo je realno, opipljivo i dešava se ovoga trenutka: dva 15-godišnjaka došla su na ideju da pomognu svima koji se, uslovno rečeno, bave poljoprivredom tako što će im biljke same stavljati do znanja kad i ako im nešto treba u njihovom odsustvu.

FollowPlants je aplikacija koja – pomoću senzora instaliranih u neposrednoj blizini – prevodi uzgajivačima biljaka stanje zemlje, vazduha, temperature i slično, čime im pomaže da se informišu o razvoju iste, ali i da se odluče o kupovini. U pitanju je web aplikacija koja (ako zaživi) uzgajivačima pomaže da se informišu o toku rasta biljaka pre nego se odluče koje će da kupe, a takođe će, nadaju se u bliskoj budućnosti, aplikacija moći da se koristi i za odabir drugih proizvoda – ne samo biljaka.

Pored same ideje koja je ispred svog vremena, da se tako izrazimo, iznenađuje i podatak da su sve osmislila dva dečaka Akiva Lipshitz and Elon Katz koji se kodiranjem bave tek nekih godinu dana!

Ideju su predstavili na lokalnom srednjoškolskom hackathonu, nakon čega je usledio ozbiljniji Disrupt Hackathon NY i momci su praktično IT zvezde!

 


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook