Некатегоризовано

Autorski festival uprkos krizi

Autorski festival uprkos krizi
Podeli dalje

 

Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu, uprkos dosad najmanjem budžetu, zbog kojeg izostaje novčani iznos glavne nagrade, predstavlja od 30. novembra do 7. decembra 18 nagrađivanih ostvarenja etabliranih i mlađih autora u glavnom programu, a obuhvata i celine posvećene novom turskom filmu, planeti, anarhizmu i debitantima, kao i vizuelni program.

 

Festival autorskog filma (FAF) u Beogradu, uprkos dosad najmanjem budžetu, zbog kojeg izostaje novčani iznos glavne nagrade, predstavlja od 30. novembra do 7. decembra 18 nagrađivanih ostvarenja etabliranih i mlađih autora u glavnom programu, a obuhvata i celine posvećene novom turskom filmu, planeti, anarhizmu i debitantima, kao i vizuelni program.

Predsednik Saveta 16. FAF-a Srdan Golubović, nagrađivani domaći reditelj, rekao je 16. novembra na konferenciji za novinare da je Autorski festival zadržao duh koji je imao i ranije, uprkos tome što je budžet manji nego ikada. Festival ima i novi Savet, a prema rečima Golubovića, želja je da ljudi koji se bave autorskim filmom i koji su uz autorski film odrasli budu uz FAF, čije 16. izdanje otvara beogradska premijera filma “Beli beli svet” Olega Novkovića, dobitnika već nekoliko prestižnih nagrada na međunarodnim festivalima za to ostvarenje, čija se radnja događa u Boru.

Novković je rekao da je FAF najznačajniji filmski događaj u Srbiji i Beogradu tokom godine, a da je za njega “velika stvar” što će “Beli beli svet” otvoriti 16. festivalsko izdanje na kojem će imati još jednu projekciju uoči bioskopske distribucije. Zbog problema sa kojima se suočava, Savet 16. FAF-a ukazao je i da bi udarna vest u festivalskom biltenu mogla da glasi “Autorski festival ipak će biti održan. Čak i ove godine…” Glavna festivalska nagrada “Aleksandar Saša Petrović” ostala je bez novčanog dela, jer udovica slavnog reditelja više nema mogućnosti za to.

Prošle godine Gran pri FAF-a, vredan 7.000 evra, dobili su koreditelji filma “Crnci” Zvonimir Jurić i Goran Dević iz Hrvatske, a Jurić će sada biti u žiriju takmičarskog programa. Posebno će biti dodeljena i prošle godine ustanovljena nagrada za mladog reditelja. FAF je ove godine, odlukom Ministarstva kulture Srbije, svrstan među manifestacije od nacionalnog značaja, ali ipak ima do sada najmanji budžet (oko 40.000 evra). Gradske vlasti Beograda, kako je rečeno, dale su 800.000 dinara manje nego prošle godine, odnosno 11.000 evra kada se izračuna kursna razlika.

Zbog nedostataka novca, ove godine će biti i manji broj gostiju, ali se kriza ogleda i u dramatičnom nestanku bioskopskih sala u centru Beograda pogodnih za prikazivanje art-filmova, zbog čega je Savet FAF-a uputio apel državnim institucijama, uz poruku da ga mogu shvatiti i kao S.O.S. poziv. Kako je istakao nagrađivani mladi reditelj Stefan Arsenijević, kopredsednik Saveta FAF-a, autorski filmovi nisu za šoping molove, gde se prikazuju holivudski i drugi komercijalni hitovi. FAF će stoga ove godine biti održan u duhu slogana “Sloboda skupo košta” i pratećeg programa “Anarhizam i film”, koji će biti prikazan u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, i uz koji u idealnom saglasju stoji i Godarov “Film socijalizam” iz glavnog programa, ali i “rudarska opera” Novkovića “Beli, beli svet”.

Igor Stanković iz distributerske kuće MegaCom Film, jedne od retkih koja nije fokusirana na blokbastere, rekao je da će na 16. FAF-u biti prikazani svi nagrađeni filmovi ove godine u Kanu koje publika nije dosad imala priliku da vidi, a zbog nedostatka adekvatnog prostora, mnogi će biti viđeni samo jednom – u Dvorani KCB-a. Glavni program, koji je najavio Stefan Arsenijević, obuhvata ostvarenja velikana autorskog filma, kao i filmove debitanata i mladih reditelja koji su privukli pažnju publike, kritike i žirija širom sveta. Među njima su i “Ujak Bunmi koji može da se seti svojih prethodnih života” tajlandskog reditelja Apičatponga Verasetakula i “Prestupna godina” Majkla Rouva, kao i “Na turneji” Metjua Almarika, nagrađenog za režiju u Kanu, kao novo ostvarenje kultnog reditelja Žan-Lik Godara “Socijalizam”.

Među filmovima u glavnom programu je i komedija inspirisana braćom Koen “Žena, pištolj i rezanci” Žanga Ji-moua, koji se proslavio filmovima “Kuća letećih bodeža” i “Heroj”, te američki film “Kaboom” Grega Arakija, dobitnik ove godine ustanovljene nagrade u Kanu “Queer Palm”, zatim “Guma” francuskog DJ-a i reditelja Kventina Dupijea, “Izmišljene ljubavi” mlade zvezde Ksavijea Dolana, drame “Čovek koji vrišti” Mahamat-Saleh Harouna, “Slagalica” Natalije Smirnof, “Aurora” Kristija Puiua, “Materica” Benedeka Filegaufa, “Tihe duše” Alekseija Fedorčenka, “Putty Hill” Metjua Portefilda, južnokorejski “Poezija” Li Čang Donga i, kao jedini film iz regiona – hrvatska porodična drama “Majka asfalta” Dalibora Matanića.

Prema rečima Arsenijevića, selekcioni tim pokušao je da napravi “fini balans između poznatih reditelja i mladih autora”. “Trudili smo se da ne budu samo neki hermetični filmovi, nego i oni koji komuniciraju sa publikom i da pokažemo izuzetno širom spektar autorskog filma”, rekao je Arsenijević koji je, između ostalog, posebno preporučio filmove “Na turneji”, “Guma” i “Tihe duše”. I ove godine biće održan vizuelni program, čiji je autor Igor Milovanović, a počeće 27. novembra, kao nastavak festivalskog nastojanja da ispita vezu autorskog ilma i ostalih umetnosti. Prošle godine na FAF-u je učestvovao, inače, britanski vizuelni umetnik i reditelj Stiv Mekvin, koji je ove godine predstavljen na 51. Oktobarskom salonu.

Prodaja karata za 16. FAF počinje 18. novembra, a program će, osim u DKC-u i Muzeju Jugoslovenske kinoteke, biti održan i u Domu kulture Studentski grad.

FAF je osnovan 1994. da bi domaćoj publici predstavljao najbolja savremena umetnička filmska ostvarenja, a među gostima su bili do sada Sofi Marso, Andrej Zulavski, Enki Bilal, Korneliu Porombiu, Sergej Dvorcevoj…

Festival je 2009. privukao oko 21.000 posetilaca, a u glavnom programu prikazano je dvadesetak filmova, uz retrospektivu Aleksandra Saše Petrovića, povodom 80 godina od rođenja i 15-godišnjice smrti tog čuvenog srpskog reditelja, koji je dobio i zvezdu ispred bioskopa “Balkan”.

Novoustanovljena nagrada za reditelja do 35 godina
– skulptura umetnika Marka Basarovskog i Miloša Komada, dodeljena je mladom Ksavieru Dolanu iz Kanade za poluautobiografsku dramu “Ubio sam majku”, dok je nagradu žirija dobio američki film “Glasnik” Orena Movermana, a posebno priznanje dodeljeno je komediji “Soul Kitchen” Fatiha Akina, koju je najboljim ostvarenjem 15. FAF-a proglasio žiri FIPRESCI Srbija.

Nagradu Udruženja filmskih umetnika Srbije “Aleksandar Petković – Petko” (Beograd, 1930-2000), koja se dodeljuje za najbolje snimateljsko ostvarenje, dobio je Kristijan Berger za film “Bela traka” Mihaela Hanekea, prošlogodišnjeg pobednika u Kanu, koji je prikazan na otvaranju 15. FAF-a van konkurencije.

Organizatori FAF-a su Udruženje “Pogled u svet” i distributerska kuća MegaCom Film.

 

Izvor: City Magazine

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook