Некатегоризовано

Evelyn Lauder – tvorac Pink trake

Evelyn Lauder – tvorac Pink trake
Podeli dalje

Evelyn LauderEvelyn Lauder, podpredsednica poznate kozmetičke kuće Estée Lauder, preminula je u subotu, 12.11.2011. u 75 godini. Pored sveg dobrog što je za života uradila, najzaslužnija je za neprekidnu borbu protiv raka dojke i podršku ženama širom sveta.

Evelyn Lauder, podpredsednica poznate kozmetičke kuće Estée Lauder, preminula je u subotu, 12.11.2011. u 75 godini. Pored sveg dobrog što je za života uradila, najzaslužnija je za neprekidnu borbu protiv raka dojke i podršku ženama širom sveta.

Evelin LauderUpravo je ova dama zaslužna za rođenje globalnog obeležja borbe protiv raka dojke – pink trake. Zajedno sa svojom prijateljicom i urednicom magazine Self Alexandrom Penney, Evelyn je 1992. godine osmislila pink traku kao symbol borbe i poziv na akciju. Pink iz razloga što je u pitanju vedra ženska boja, koja simbolizuje radost i razigranost – sve ono što mahom nestane, kada se susretnemo sa ovom opakom bolešću.

Sama Evelyn je 1989. godine obolela od raka dojke od čega se uspešno oporavila i nakon toga postala aktivistkinja u borbi protiv ove bolesti. Kao i sve dobro, i ova akcija je krenula skromno – uključujući, na početku, samo nju i supruga koji su finansirali pravljenje ovih pink traka, a za potebe deljenja ženama u odeljcima za šminku u tržnim centrima. Malo po malo, ljudi su podržavali ovu akciju i nastala je Breast Cancer Research Foundation koja je prikupila novčana sredstva u iznosu od najmanje 350 miliona dolara, za potrebe istraživanja leka protiv raka dojke. Novac je iskorišćen za otvaranje Evelyn H. Lauder Breast Center at Memorial Sloan-Kettering Cancer Center – jednog od najprestižnijih zdravstvenih centara za prevenciju, rano otkrivanje i lečenje raka dojke.

Doprinos koji je ova divna žena dala borbi protiv ove nemile bolesti je nemerljiv. Dotakla je živote žena i njihovih porodica širom sveta na način koji je neopisiv, zbog čega je njen odlazak veliki gubitak. Kao neko ko i svojim ličnim primerom želi da na svaki mogući način pomogne u edukaciji žena o bolesti i njenoj prevenciji, žao mi je ali u isto vreme, osećam još veći poriv da akcija Moje dojke su ok bude trajni i kontinuirani deo svih nas.

 

Alone we can do so little; together we can do so much. -Helen Keller

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook