Некатегоризовано

Oprez u vožnji – novi Zakon o bezbednosti saobraćaja

Oprez u vožnji – novi Zakon o bezbednosti saobraćaja
Podeli dalje

Kako je nedavno istaknuto na sajtu Vlade Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na sve građane da vode računa i obrate pažnju na odredbe – posebno na novine, povodom stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, 10. decembra.
 
 

pojas za vezivanjeKako je nedavno istaknuto na sajtu Vlade Republike Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova apelovalo je na sve građane da vode računa i obrate pažnju na odredbe – posebno na novine, povodom stupanja na snagu novog Zakona o bezbednosti saobraćaja, 10. decembra.
 
S’ tim u vezi, u saopštenju se navodi nekoliko slučajeva koji su česti u saobraćaju, kao i predviđene kazne za te prekršaje.

Za nevezivanje sigurnosnog pojasa, kao i telefoniranje tokom vožnje
(bez upotrebe hands free) predviđena je novčana kazna u iznosu od 5.000,00dinara.

Za prolazak kroz crveno svetlo – ako vozač nije ugrozio bezbednost ili izazvao nezgodu, predviđena je novčana kazna od 15.000,00 do 30.000,00dinara; kazna zatvora do 30 dana; u nekim slučajevima i zabrana upravljanjem vozila do tri meseca. Ukoliko je vozač pri prelasku na crveno svetlo ugrozio bezbednost ili izazvao nezgodu, novčana kazna je od 30.000,00 do 50.000,00dinara; zatvor do 60 dan aili zabrana upravljanja vozilom u trajanju od najmanje 5 meseci. Ukoliko vozač dva ili više puta prođe kroz crveno svetlo u roku od 10 minuta – sleduje mu kazna zatvora od 30 do 60 dana.

Vozač sa više od 2 promila alkohola u krvi u slučajevima kada nije ugrozio bezbednost ili izazvao nezgodu – dobiće kaznu zatvora u trajanju od najmanje 15 dana; zabranu upravljanjem vozila najmanje 8 meseci. Ukoliko je ugrožena bezbednost ili izazvana nezgoda – kazna zatvora je od najmanje 45 dana; zabrana upravljanja vozilom najmanje 10 meseci.

Za držanje deteta mlađeg od 12 godina u krilu na prednjem sedištu – ako vozač nije ugrozio bezbednost ili izazvao nezgodu, predviđena je novčana kazna u iznosu od 15.000,00 do 30.000,00dinara; kazna zatvora do 30 dana, zabrana upravljanja vozilom najmanje 3 meseca. Ukoliko je vozač ugrozio bezbednost ili izazvao nezgodu, novčana kazna je od 30.000,00 do 50.000,00dinara; kazna zatvora do 60 dana; zabrana upravljanja vozilom najmanje 5 meseci.

instrument tablaI, za prekoračenje brzine u naselju više od 70km/h i van naselja više od 80km/h predviđena je kazna zatvora od 15 dana; ukoliko je vozač izazvao nezgodu – kazna zatvora je najmanje 45 dana.

Zato, vozači – oprez, uvek i svuda!


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook