Некатегоризовано

Prirodno farbanje i ukrašavanje jaja

Prirodno farbanje i ukrašavanje jaja
Podeli dalje

Kako nam Uskrs već kuca na vrata,  nije na odmet pozabaviti se bojenjem i ukrašavanjem jaja. Ove godine, umesto fabričkih, zašto ne bismo koristile prirodne boje?; kojih verovatno svaka od Vas ima u svojoj kuhinji.

 

 

Kako nam Uskrs već kuca na vrata,  nije na odmet pozabaviti se bojenjem i ukrašavanjem jaja. Ove godine, umesto fabričkih, zašto ne bismo koristile prirodne boje?; kojih verovatno svaka od Vas ima u svojoj kuhinji.

 

Kako biste se postarale da jaja što bolje uiju prirodnu boju, potrebno je uraditi sledeće:

– položite jaja u jednom redu u šerpu i nalijte je vodom
– dodajte kašičicu sirćeta
– dodajte prirodne sastojke u željenoj boji
– kad voda proključa, smanjite vatru i lagano kuvajte sve zajedno još 15 minuta-

Za jaču nijansu jaja, ostavite ih preko noći u frižideru, sa bojom sa kojom su se kuvala. Najbolje je koristiti bela jaja. Različite boje dobićete iz sledećih namirnica:

da obojite jaja u crvene tonove, pomoći će sveža cvekla i brusnica, ili smrznute maline; dok ćete nijanse žute i narandžaste dobiti uz pomoć lukovine, narandžine i limunove kore. Lepu ljubičastu boju dobićete pomoću crnog vina.


Za zelenu boju
pobrinuće se lišće spanaća; dok ćete zlatno zelenu boju dobiti zahvaljujući kori žute delišes jabuke. Plavu boju dobićete od borovnice iz konzerve ili crvenog kupusa; a za bež do braon nijanse, koristite jaku kafu.

Za ukrašavanje jaja, možete koristiti najrazličitije tehnike i sredstva. Šaranje voskom je stari oprobani “recept“ – danu bojicu bele ovoljno je da imate voštanu bojicu bele boje  i da njome iscrtavate slova ili oblike (šta je Vama ili deci lakše) i da ih takva farbate. Tretirana mesta neće primiti boju, čime dobijate lepe šare.

Obične gumice za tegle mogu poslužiti svrsi. Dovoljno ej da ih potpuno obmotate oko jajeta i takve spustite u pripremljenu farbu. Boja će se u nekim delovima probijati, dok negde neće moći, što će rezultirati vrlo zanimljivim i unikatnim šarama. Za dramatičniji izgled, ponovite postupak i sa nekom drugom bojom.


Još jedan predlog je i mramorno jaje
, koje možete napraviti vrlo lako, sve što Vam je potrebno jesu boja i biljno ulje. U već pripremljenu posudu sa bojom, lagano dodajte ulje i momentalno položite jaje u tečnost, kojom ćete ga potom i prelivati. Kada se jaje osuši,  ponovite postupak sa drugim bojama, radi zanimljivog i šarenog efekta.Sličan efekat možete dobiti i ako jaje položite u mešavinu vode i laka za nokte i okrećete jaje, kako bi na njemu ostale neobične šare.

 

 


Podeli dalje

3 komentara

Click here to post a comment

Facebook