Некатегоризовано

Smederevo

Smederevo
Podeli dalje

Viševekovni grad koji leži na Dunavu, nedaleko od Beograda. Legenda kaže da je rimski car Probus u trećem veku ovde zasadio prvo grožđe za vino, koje je sa sobom doneo iz daleke Azije. Razvoju i značaju ovog grada, doprineo je despot Đurađ Branković,

 

 

 

 

Viševekovni grad koji leži na Dunavu, nedaleko od Beograda. Legenda kaže da je rimski car Probus u trećem veku ovde zasadio prvo grožđe za vino, koje je sa sobom doneo iz daleke Azije. Razvoju i značaju ovog grada, doprineo je despot Đurađ Branković, sagradivši tu svoju tvrđavu, načinivši time Smederevo i prestonicom Srbije, kao i jednim od najmoćnijih i najuticajnijih gradova Srbije, a i šire.
 

Srednjovekovna tvrđava koja je sagrađena negde između 1428 i 1430 bila je najznačajnija tvrđava onog vremena, a do danas ostala i najveća na Dunavu. Turisti će uživati u razgledanju ovog velelepnog zdanja; iako je unutrašnjost zamka bila teško oštećena za vreme II svetskog rata kada je skladište municije eksplodiralo unutar njegovih zidina, većina je još uvek očuvana i godinama privlači posetioce. Vreme deluje kao da je stalo, unutar ovih zidina, vraćajući nas u srednjovekovnu prošlost, čineći ovo mesto pravim rajem za istorijske sladokusce.

 

Specifičnost ove tvrđave leži u njenoj jedinstvenoj arhitekturi – opasana moćnim i velikim ziinama sa 25 četvrtastih kula, zidana je u obliku nepravilnog trougla, na samom ušću reka Dunav i Jezava, imajući na taj način vodenu zaštitu sa dve strane, dok se na trećoj strani nalazio iskopan rov. Unutar tvrđave sagrađen je tzv. Unutrašnji grad, takođe u obliku trougla, koji je očuvaniji od spoljnog dela i danas predstavlja jedan od najznačajnijih primera naše arhitekture tog vremena.

 

Ovaj grad, poznat je i po svojim čuvenim vinima, čijem uzgoju su pomogli despot Stefan Lazarević i Đurađ Branković, kao i Miloš Obilić. Geografski položaj ovog grada čini uzgoj grožđa jako uspešnim, danas se proizvodi na površini od preko 500 hektara. Najpoznatija sorta grožđa je smederevka, od koje se dobija jako popularno belo od vino, najčešći sastojak špricera na ovim predelima.

 

Ovde možete posetiti i crkvu svetog Georgija iz 19. veka, koja je jedna od najlepših u Srbiji i građena je po uzoru na manastir Manasiju iz 15. veka, ali uz dodatak baroknih detalja. Malo dalje, na Starom groblju nalazi se crkva Uspenja Presvete Bogorodice, koja datira još iz 15. veka, za koju se smatra da je porodična crkva i grobnica despota Đurđa.

 
 
 
Uželite li se starih vremena i podsećanja istorije naših predaka, dovoljno je sesti u vozilo – na nepunih 50km od Beograda, naći ćete se u pravom istorijskom raju, koje i danas živi. Bliže informacije o gradu, možete pronaći ovde.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook