Некатегоризовано

Treća TEDx konferencija u Novom Sadu

Treća TEDx konferencija u Novom Sadu
Podeli dalje

Na trećoj TEDxNoviSad nezavisno organizovanoj konferenciji pod lincencom TED-a,  publici će 19. oktobra, u Studiju M biti predstavljene inovativne i kreativne ideje građana i građanki  Srbije. Kao i prethodnih godina nastupiće govornici različitih interesovanja, profesionalnih orijentacija  i socijalnog okruženja koji će, u 18 minuta koliko imaju na raspolaganju, na kreativan način preneti  publici suštinu ideja i inicijativa koje zastupaju.

Ovogodišnji slogan konferencije je „Sanjaj. Stvaraj. Promeni. Postani.„, a cilj mu je da prisutne podstakne na razmišljanje kako da svojim stvaralaštvom iniciraju pozitivne promene u zajednicama kojima pripadaju. 

Ove godine, posetiocima će biti predstavljeni zanimljivi govornici, koji će svojim temama sigurno doprineti drugačijem razumevanju sveta oko nas, sa ciljem da pomere postojeće društvene granice i da svojim inovativnim idejama podstaknu slušaoce da postojeće pojave posmatraju iz drugačijeg ugla.

Neki od ovogodišnjih govornika su:

–  Jelena Jovanović, aktivistkinja u sferi informacione politike i pitanja privatnosti. Bila je članica  odbora Međunarodnih piratskih partija. Njeno izlaganje je usmereno na upoznavanje javnosti sa  značajem uzbunjivača i Wikileaks pokreta, važnosti piratskog pokreta na internetu i promenama koje  nam oni donose.

Tamara Važić je doktorantkinja na Biološkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, a publici će prezentovati interesantno rešenje globalnog civilizacijskog problema koji se tiče nestašice i zagađenja vode za piće. Ona će govoriti o plutajućem pokretnom ekoremedijacionom sistemu (PPES) tj. tehnologiji prečišćavanja zagađenih voda koja zbog svoje ekonomičnosti može biti spas za nerazvijene i zemlje u razvoju.

Slobodan Šušnjević, pokretač inicijative „Kritična masa“ koja okuplja bicikliste, ljubitelje biciklizma i  ostale aktiviste sličnih interesovanja. Pokret je nastao nakon okupljanja biciklista na Trgu slobode, u Novom Sadu, u znak protesta zbog ispisivanja nekoliko stotina kazni za vožnju bicikla kroz centar. U svom govoru upoznaće nas sa širim kontekstom značaja ovakve inicijative.

–  Aleksandra Savić  je biološkinja koja se bavi odnosima sa javnošću. Autorka je brojnih tribina i  okruglih stolova u oblasti odnosa sa javnošću u kulturi. U svom govoru će izložiti ideju zašto su nam  muzeji i dalje bitni, od čega štite civilizaciju i kako da ih posmatramo na jedan sasvim drugačiji način.

Zainteresovani za prisustvovanje ovoj konferenciji mogu se prijaviti popunjavanjem formulara na sajtu.

Broj mesta je ograničen. Više informacija o samom događaju, TED-u i TEDx-u možete pronaći na sajtu organizacije, a ukoliko želite da budete u toku sa novinama o događaju TEDxNoviSad možete pronaći na Fejsbuku  ili na Tviteru.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook