Некатегоризовано

Štucanje i kako ga se rešiti

Štucanje i kako ga se rešiti
Podeli dalje

stucanjeŠtucanje je onaj dosadno uporni refleks koji nastaje kada nam je vagus nerv (koji se prostire od stomaka do mozga) – ili neki od njegovih delova iritiran tj. kada dođe do nekog poremećaja u digestivnom traktu. Jednako pogađa i stare i mlade, muškarce i žene i prati nas tokom čitavog života.

Štucanje je onaj dosadno uporni refleks koji nastaje kada nam je vagus nerv (koji se prostire od stomaka do mozga) – ili neki od njegovih delova iritiran tj. kada dođe do nekog poremećaja u digestivnom traktu. Jednako pogađa i stare i mlade, muškarce i žene i prati nas tokom čitavog života.
Stari Grci smatrali su da je štucanje napad nasilnih emocija na telo, dok se danas uveliko zna da su u pitanju grčevi u dijafragmi, usled čega dolazi do ometanja u disanju i pojave štucavice. Štucanje, dakle, može nastati kao posledica prekomernog unosa hrane i pića; promene temperature – iz toplog u hladno i obrnuto, ali i kod unosa hladnog pića kada je toplo i obrnuto; u emotivnim situacijama poput šoka, uzbuđenja ili iznenađenja. Koji god da je razlog u pitanju, rezultat je isti: pojava grčeva u dijafragmi, što uzrokuje ubrzano isprekidano disanje, čineći da taj iznenadni nalet vazduha zatvori epiglottis (tzv. poklopac koji štiti prostor između glasnih žica), zbog čega se štucanje pojavi.

Mnogo je načina za prekidanje štucanja, neki datiraju još iz najdavnijih vremena. Zastrašivanje, golicanje samo su neki od njih. Jedan od najpoznatijih načina za prekidanje štucavice jesu zaustavljanje daha i ispijanje vode u malim gutljajima. Pored toga, postoji duboko usađen običaj da se protiv štucanja uzme kafena kašika šećera, koji stimuliše i opušta vagus nerv i štucanje prestaje. Na zapadu postoji veliki broj ’proverenih’ metoda, od kojih navodimo neke:

–    kafena kašika kikiriki butera
–    ispijanje vode kroz slamku, držeći zapušene uši
–    kašika sirćeta
–    povlačenje jezika izvan usta
–    golicanje jezika štapićem za uši
–    ispijanje vode iz čaše u koju je potopljen nož za mazanje sa sečivom okrenutim nagore

Ako vam ništa od navedenog ne pomogne, potražite rešenje među ovih 250 lekova za štucanje.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook