Некатегоризовано

Verona

Podeli dalje

Godišnje, bar pola miliona turista se slije u ovaj istorijski grad, kako bi odali poštu i posetili dom Julije Kapuleti i najpoznatiju svetsku terasu, gde se sastajala sa neprijateljskim Montegijem, Romeom. Ova legendarna kuća, nalazi se u blizini Trga del Erbe, na adresi Via Capello 23. Izgrađena u 13 veku i bila je hotel u vlasništvu porodice kapuleti. Na broju 27, do kojeg se dolazi kad se prođe kroz maleno dvorište, danas se nalazi bronzana statua Julije i legendarna terasa, opisana u Šekspirovim sonetama. Zidovi i prozori oko terase izlepljeni su hiljadama poruka ljubavi, koje zaljubljeni turisti ostavljaju za sobom, dok je jedna dojka na Julijinoj statui vidno ispolirana, “zahvaljujući” dodirima turista – “za sreću”.  Grad svake godine obeležava rođendan svoje slavne stanovnice i to 16. septembra, a sam datum je izveden iz prve knjige pisane o ovoj tragičnoj ljubavi, od strane pisca Luiđija da Portoa.

Verona se može pohvaliti i brojnim crkvama. Santa Marija Antika je velika romanička crkva, koja je bila i župna crkva klana Skaligeri i poznata je po njihovim grobovima u gotskom stilu. Pored nje, tu je i katedrala Duomo, ranije poznata i kao Santa Maria Matricolare, izgrađena u 12 veku, u takođe prepoznatljivom romaničkom stilu. Dalje, Santa Anastasija je velika romanička crkva, građena u periodu od 1290. do 1480. od strane Dominikanaca, zarad održavanja masovnih verskih skupova, na kojima bi propovedali svoja učenja i priređivali svoje ceremonije.  U kapeli kuće Pelegrini, nalazi se poznata freska svetog Georgija i princeze Trebizond, izrađene od strane poznatog Pisanela, kao i grob Papinog izaslanika, Vilhelma von Bibre.

Pjazza del Signiori i Palazzo del Governo, takođe su nezaobilazna mesta, u poseti Veroni.  Poznata i kao Skver Lordova, samo je srce Verone, okružena istorijskim zgradama koje samo naglašavaju ulogu koje je mesto odigralo u političko upravnoj sferi. Tu se nalaze zgrade nekadašnje Opštine, Kapetanije i Konzulata. Zgrade su ukrašene elegantnim lukovima i uglavnom datiraju iz 14. veka. Sa vrha palate, pruža se panoramski pogled na čitav grad, a sam Dante je ovu palatu smatrao svojim domom, nakon bega iz Firence.

Budući da je Verona spoj duha prošlosti i modernog doba, u bilo koje doba da je posetite, nećete pogrešiti. U ovom večnom gradu ljubavi uvek ćete se osećati prijatno i dobrodošlim. Preporuka za posetiti, a detaljnije informacije možete pogledati ovde.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

Facebook