Deca

Bebin razvoj u prvoj godini života

Bebin razvoj u prvoj godini života
Podeli dalje

Tokom prve godine života, bebe rastu i razvijaju se rapidno i više nego očigledno.

 

 

 

Tokom prve godine života, bebe rastu i razvijaju se rapidno i više nego očigledno. Ove promene, jedinstvene su za svako dete ponaosob, a mi smo se potrudili da Vas uvedemo u ono opšte što Vas, tokom prvih 12 meseci, čeka.

Od rođenja do trećeg meseca
U ovom periodu, svaka beba traži da je u rukama, da se nosi i prislanja uz lice, čak. Telesni dodir sa roditeljem, naročito majkom je izuzetno važna. Takođe, u ovom periodu, motorika ruku trebalo bi da je izjednačena; ako primetite da preferira jednu stranu naspram druge – moguće je da je u pitanju slabost te strane ili nedovoljna razvijenost, koja se lako da rešiti vežbama. Rukice su većinom sklupčane u pesnicu, refleksi držanja su jaki. Oko drugog meseca života, bebe počinju sa otvaranjem dlanova, počinju svesno da se smeju, vizuelno prate objekat koji se pomera, a takođe stiču i sposobnost kontrole glave. Do trećeg meseca, postavljena na stomak, vaša beba će moći da podigne glavu, oslanjajući se na ruke. Takođe, u ovom periodu počinje i interesovanje za zvečke i ostale igračke sličnog oblika.

Od četvrtog do sedmog meseca
U ovom periodu, beba stiče sve veću slobodu, aktivno hvata igračke koje su joj u blizini. Oko šestog meseca, već počinje da pomera objekte iz jedne ruke u drugu, počinje sigurna i svesna motorika obe ruke; između petog i sedmog meseca, počeće da sedi sama, a kasnije i da puže. U ovom periodu, kreće i nicanje prvih zubića, što dovodi do stavljanja igračaka i različitih predmeta u usta. Za one roditelje koji taj način koriste, ovo je period kada se, nakon konsultacije sa lekarom I kontrole kukova, ukida široko povijanje bebe.

Od osmog do dvanaestog meseca
U ovom periodu, beba spoznaje posebnu vezu između nje i roditelja, u odnosu na druge ljude u okolini, sve je svesnija sveta, ljudi i predmeta oko sebe. Već oko devetog meseca, kod beba se polako javlja nagon za ustajanjem i oslanjanjem na noge. Ovo je period u kojem se bebe više fokusiraju na samo igranje igračkama, umesto istraživanja ih ustima; prve reči su izgovorene u ovom periodu, takođe.

 
 
Prva bebina godina je godina upoznavanja – sa roditeljima, okolinom, svetom. U prvoj godini, preporučljivo je dojenje, dokle god majka ima mleka; poželjno je izbegavati jaku i konzerviranu hranu, bar do navršene jedne godine; fokusirati se na svakodnevno kuvanje sveže i prirodne hrane. U ovom periodu, preporučljiv je rad na ujednačenom razvoju motorike glave, vrata, ruku i nogu. I, od samog prvog dana pa na dalje, beskrajno mnogo ljubavi.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook