Deca

Droga sleng rečnik

Droga sleng rečnik
Podeli dalje

Droga sleng rečnik sa poznatim i manje poznatim terminima jer odgovornost svakog roditelja treba da je u tome da bude informisan i vodi računa o eventualnim izazovima i opasnostima pred kojima se dete može naći.

Razumevanje jezika droge, pomaže roditeljima u kontroli svojih tinejdžera nad ovim otrovom.  Da li vam se dete tripuje na antifrizu, sviđaju li mu se zlatne devojke, nosi li beli krst ? Kako možete znati, ako ne znate značenje tih termina ?

U ova brza i nesigurna vremena, jako je važno da roditelji budu informisani i upućeni u sleng droge, kako bi lakše kontrolisali decu nad ovom rasprostranjenom tvorevinom, kao i svakom njenom zloupotrebom. Danas, možda više nego ikada pre, droga je sve dostupnija na ulicama i spravljena na takav način da privuče čak i one najmlađe. Navodimo vam sledeće žargonske izraze.

K specijal – ketamin, poznat još i  kao klupska droga; lek koji je korišćen kao antiseptik na ljudima i životinjama. U većim dozama, Izaziva halucinacije i euforiju. Drugi sinonimi su i vitamin K, Ket, novi ekstazi, psihodelični heroin.

Krenk – stimulativni metamfetamin; sinonimi – met, spid, kreda, beli krst, vatra i staklo. Kristalni metamfetamin zove se led i konzumira se pušenjem, ali met se može još i ubrizgati, ušmrkati ili uzeti u vidu pilule.

Antifriz – heroin. Sinonimi – braon šećer, zlatne devojke, hors, otrov, slatki snovi, voz.

Sneg – kokain, kao i Čarli, krek, koka, prašina, dama, kamen, zub, belo, jahu. Nakon svega, alkohol i trava su najrasprostranjeniji među tinejdžerima, ali kokain zauzima visoko treće mesto, naročito kod devojaka, koje njime regulišu telesnu težinu, jer kokain umanjuje želju za jelom.

Eks – ekstazi, poznat kao ekser, Adam, pasulj ili esencija.

Rufi – rohifnol, poznatiji kao droga za silovanje. To je ime sedativa Flunitrazepama, koji se koristi u medicinske svrhe u više od 64 zemalja Azije, Latinske Amerike i Evrope. Koristi se kao tableta za spavanje i opuštanje mišića. Sinonimi su pilula zaborava, La Roha (po proizvođaču Hoffmann-La Roche-u), uže.

Džordžija – Gamma hidrobutirat – u pitanju je tečnost bez mirisa i ukusa, medikament za lečenje centralnog nervnog sistema, koji proizvodi euforiju, izazivaju konfuziju i neobično ponašanje, gubi se kontrola, pada se u nesvest, a može doći i do višesatnog gubitka pamćenja. Još jedna od droga koja se koristi kod silovanja. Sinonimi gama-oks, tečni ekser, tečni e, sonda.

Dekstrometrofan DMX – lek u vidu tableta i sirupa protiv akutnog i suvog kašlja; kod nas, proizvodi ga Zorka Pharma i nosi naziv Tuzodin. Unos od preko 900 miligrama izaziva halucinacije. Sinonimi su slatkiš, desk, dreks, crveni đavoli, vitamin D.

Ritalin – u pitanju je medicament za decu sa poremećenom pažnjom, utiče na poremećaj hiperaktivnosti, poznat kao spid ili ananas.

Sir – miks crnog heroina i lekova koji sadrže dipenhidramin – antihistamin i sedative, sastojak koji se koristi u lečenju alergija i rinitisa. Naziv dobija usled sličnosti sa parmezanom i jako je smrtan.

Slatka otkačenost – kombinacija LSD sa ekstazijem.

Naravno, nikada nećete sa sigurnošću znati sve o vašoj deci, ali isto tako, ne želite da vaša deca misle kako ste potpune neznalice i  neupućeni. Ono što svakako morate uraditi je da imate zdravu i otvorenu  komunikaciju sa njima, pričajući im o opasnostima i zloupotrebama droge.

Save

Save


Podeli dalje

4 komentara

Click here to post a comment