Deca

Kako naučiti decu toleranciji

Kako naučiti decu toleranciji
Podeli dalje

U vreme kada svađe i problemi nastaju nakon jednog pogleda, a kamoli nečeg ozbiljnijeg, postavlja se pitanje: kako naučiti decu toleranciji?

 

Tolerancija se uči od malih nogu i počinje od kuće, od onog upitnog pogleda koje vam upute kada na ulici sretnu nekog drugačije boje kože, u kolicima, iscepane odeće.. Živimo u multikulturalnom okruženju i neophodno je decu naučiti različitosti, toleranciji, prihvatanju drugih i drugačijih ljudi  kako bi izrasli u dobre, kvalitetne i otvorene ljude.

Deca kao deca, ugledaju se na svoje roditelje i odrasle u okruženju, tako da veoma često usvoje upravo one modele ponašanja koje vide oko sebe, zbog čega je važno raditi na sopstvenim predrasudama i prevazići ih, kako bismo mogli svojoj deci da poslužimo kao primer koji mogu i treba da slede.

kako_naučiti_decu_toleranciji_v

Jedan od najboljih primera koji objašnjavaju različitost je upravo onaj sa jajima. Sledeći put kada vas deca upitaju „Zašto je onaj čika crn?“ ili „Što ona seka ne priča kao mi?“ i slično, uzmite nekoliko različitih jaja – bela, braon, prepeličja, pokažite im, a potom ih razbijte i recite da smo iznutra svi isti.

Javite nam kakve su im bile reakcije 🙂


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook