Deca

Materice

Materice
Podeli dalje

matericeDanas su Materice – praznik hrišćanskih majki i jedan od najveselijih i najlepših srpskih običaja (pored Detinaca koji su bili prošle nedelje i Očeva, koji će biti sledeće).

Pokažite mamama koliko ih volite i čestitajte im praznik vezivajući ih dok vam nešto ne poklone 🙂.
Danas su Materice – praznik hrišćanskih majki i jedan od najveselijih i najlepših srpskih običaja (pored Detinaca koji su bili prošle nedelje i Očeva, koji će biti sledeće). Materice su najveći hrišćanski praznik majki i žena i praznuje se dve nedelje pred Božić, tako što deca svoje majke uvezuju unapred pripremljenim koncem, kanapom ili šalom za noge, a da bi bile puštene, moraju deci pokloniti unapred pripremljene poklone. Ovaj čin otkupa zove se drešenje i obično su u pitanju kakvi slatkiši, krstići, knjige, igračke. Pored majki, danas se vezuju i sve udate žene, koje svoju slobodu otkupljuju na isti način.

Sam čin vezivanja ima simbolično značenje. Budući da se vezuju i deca i majke i očevi, u pitanju je običaj koji veliča i naglašava jedinstvo porodice, međusobnu prisnost, ljubav i slogu. Sećam se koliko smo se braća i ja svake godine pripremali i dogovarali da mamu iznenadimo na uvek novi i drugačiji način – od uskakanja u krevet i savladavanja dok je još snena, preko sačekivanja da izađe iz kupatila nakon jutarnjeg umivanja, pa do dežuranja dok ne zaspi i prepada posle ponoći – deca k’o deca. Nakon toga, uvek je sledio svečani porodični ručak, tokom kojeg bismo se posebno družili i veselili. 

 
Zato, drage mame i bake, tetke i strine – pripremite poklončiće i veselite se sa decom i svojim bližnjima. Srećne vam Materice!

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook