Deca

Nema više predmeta u finskim školama!

Nema više predmeta u finskim školama!
Podeli dalje

Kakva reforma obrazovnog sistema: nema više predmeta u finskim školama; umesto njih, obrađivaće se teme!

 

Finska je poznata kao država koja je lider u menjanju obrazovnog sistema i  uvođenja modernog načina učenja i vaspitanja dece i mladih. Najnovije izmene se odnose na potpuno odbacivanje predmeta kao takvih umesto čega će se obrađivati određene teme.

Kako to u praksi izgleda?

Pa, umesto dosadašnjih časova istorije, matematike, geografije, likovnog i slično; đaci će – na primer – obrađivati 2 sata gramatiku, nakon toga će učiti o istoriji svoje  zemlje (ili EU), a posle će učiti komunikacijske veštine ili principe ekonomije. Poenta u ovoj značajnoj  promeni obrazovnog sistema je u tome da se ono mora modernizovati i ići u korak sa stepenom razvijenosti samog društva i dece.

Klinci već uveliko znaju da barataju pametnim uređajima i internetom i zamisao države Finske je da ih obrazovanjem pripremi na radni vek.

nema-više-predmeta-u-finskim-školama-v

Ove promene se neće odnositi samo na Helsinki, već će čitava država prihvatiti modernizaciju, reči su menadžera za obrazovanje, Marjoa Kyllonenea.

 

„Neophodno je da zaista promenimo obrazovanje i redizajniramo sistem, kako bi pripremili decu za budućnost sa onim veštinama koje su potrebne za danas i za sutra.“

 

Koliko su ozbiljni i odlučni u svojoj nameri, govori i podatak da je već oko 70% nastavnog osoblja prošlo obuke za novi sistem učenja, a deca uživaju što nema više predmeta, ne shvatajući još u potpunosti koliko zaista treba da su srećni zbog toga 🙂


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook