Deca

Pelenski osip i nega kože

Pelenski osip i nega kože
Podeli dalje

Pre ili kasnije, većina beba se susretne sa pelenskim osipom. Šta je, kako nastaje i kako se leči osip u predelu pelena?

Pelenski osip spada u jedan od najčešćih problema kože kod novorođenčadi i male dece, sve dok nose pelene. Srećom, u pitanju je problem koji se najčešće rešava jednostavnim metodama kod kuće i vrlo brzo nestaje, kada se pridržavamo proverenih saveta za negu, lečenje i prevenciju pelenskog dermatitisa, kako se ovaj osip drugačije naziva.

Osip od pelena ne znači da nismo brižne majke ili da ne vodimo dovoljno računa o bebinoj higijeni; bebina koža je 5 puta tanja od kože odrasle osobe, što je čini mnogo nežnijom i osetljivijom na sve spoljašnje uticaje. Same pelene ne dovode do ovog neprijatnog osipa, već činjenica da svako duže izlaganje mokraći i stolici može izazvati iritaciju. Evo šta sve dovodi do osipa u predelu pelena:

– retka stolica
– nicanje zubića
– prehlada
– promena načina ishrane, uvođenje nove hrane
– reakcija na prašak za veš i omekšivač
– reakcija na antibiotike

pelenski-osip-i-nega-koze-1

Kako izgleda pelenski osip?

Pelenski osip se prepoznaje po crvenim tačkicama ili crvenilu kože u predelu oko pelena: guza i prepone; a ako se lečenju ne pristupi odmah, može doći do pucanja i ljuštenja kože, što kod bebe izaziva neprijatnost i bol pri svakom sledećem piškenju i kakenju. U zavisnosti od tipa kože, neke bebe su podložne razvijanju pelenskog osipa, dok ga druge mogu dobiti samo u određenim, gore navedenim, situacijama.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment