Deca

Reklama protiv oružja sa dildo pomagalima?

Reklama protiv oružja sa dildo pomagalima?
Podeli dalje

Nedavno je u Americi puštena reklama protiv oružja sa dildo pomagalima koje deca koriste umesto mačeva. Pogledajte zašto je izazvala burne i oprečne komentare.

 

Pod parolom „Ako nađu, igraće se sa tim„,  organizacija za kontrolu oružja i smanjenje nasilja izazvanog istim, objavila je reklamu u kojoj se dva dečaka igraju sa dildo aparatima umesto mačevima. U prvi mah, smešna i zabavna reklama, ali da li je tako?

 

 

Reklamu je za Evolve organizaciju radila agencija McCann Erickson, sa ciljem da sruši tabue koji osporavaju otvoren razgovor o kontroli oružja. Oružje u Americi predstavlja veliki iuvek gorući problem. Samo u toku jedne godine, od posledica oružja (ubistva, samoubistva, pljačke, slučajno) život izgubi preko 30.000 ljudi, dok još 100.000 njih bude povređeno.

Međutim, sporna reklama je neumesna iz nekoliko razloga. Pre svega, reklama je „u isti koš“ svrstala seks i nasilje, navodeći mlađu populaciju da pomisli kako su obe stvari jednako loše. Sa druge strane, korišćenje dildoa je prikazano kao nešto sramotno i za osudu, stavljajući javnosti tako na uvid da je seksualno zadovoljavanje neprihvatljivo. Dalje, dildoi su predstavljeni kao igračka u rukama dece, što navodi na zaključak da je i oružje neka vrsta igračke.  Pored toga, provlači se i teza po kojoj je deci dozvoljeno da rade šta hoće, pa i da čeprkaju po svim onim mestima koja nisu za njih. Šta se desilo sa učenjem da poštuju tuđe stvari i tuđu privatnost, kad smo deci prestali da postavljamo pravila i učimo ih da se stvari i mesta za odrasle ne diraju ili je i to postalo „ugrožavanje“ njihovih prava?

 

Šta vi mislite o ovoj reklami? Podelite sa nama vaša razmišljanja u komentarima.

Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook