Deca

Roditelji sve nesrećniji?

Roditelji sve nesrećniji?
Podeli dalje

Iako je istraživanje sprovedeno u Kanadi, uznemiruje podatak da je sve više roditelja nezadovoljno sobom i depresivno, ne žele da budu samo i jedino roditelji, kao i priznanja da vole jedno dete više od drugog i slično.

Iako je istraživanje sprovedeno u Kanadi, uznemiruje podatak da je sve više roditelja nezadovoljno sobom i depresivno, ne žele da budu samo i jedino roditelji, kao i priznanja da vole jedno dete više od drugog i slično. Sociolozi su došli do saznanja da su roditelji mlađe dece skloniji depresiji, emocionalnom stresu i ostalim negativnim emocijama u odnosu na parove koji nemaju dece. Da li je u pitanju novi trend roditelja koji mrze roditeljstvo ili je u pitanju malo dublji problem?

 

Činjenica je da roditeljstvo košta – kako finansijski tako i emotivno, i koplja se najčešće lome na majkama, koje najviše i trpe u svmu tome. Naravno da je roditeljstvo kruna svake veze i nešto najlepše što svakom paru može da se desi; ipak, sve više parova se odlučuje na kasnije roditeljstvo, kako bi imali vremena za sebe i razvoj svojih karijera. A onda, kada do roditeljstva dođe, sve je podređeno tim neodoljivim malenim bićima u tolikoj meri, da se često zapostave sopstvene želje i potrebe. Upravo se o tome govori u knjizi Mothers need time out, too autorki Suzan Kalahan, En Nolem i Ketrin Šuman, gde između ostalog možemo saznati kako to intenzivno fokusiranje na decu može dovesti do gomilanja stresa i pucanja po svim šavovima.

 

Kao pomoć u trenucima stresa i depresije, autorke nude sledećih deset saveta:

  1. Dajte sebi oduška i ne budite previše samokritične.
  2. Naučite da kažete ne.
  3. Vodite zabeleške kako biste uvele malo reda u haotični život.
  4. Usporite i naučite da uživate u trenutku.
  5. Uključite se u život deteta kako biste se što bolje povezali sa njima.
  6. Ne zapostavljajte supruga, održavajte i nadograđujte intimnost.
  7. Proširite krug prijatelja.
  8. Neka Vam fizičko i psihičko zdravlje budu prioritet.
  9. Više nije nužno i bolje, uprostite sve što možete, gde god možete.
  10. Budite i malo sebične jer – zaslužile ste, a zbog toga nećete biti lošija majka.

 

Savremeni način života, svakodnevna jurnjava za svakim, preko potrebnim dinarom, previše posla a premalo vremena…, samo su neke od stvari koje utiču i pogađaju roditelje. U svom tom vrtlogu, neminovno je da dođe do tenzija, stresa, nezadovoljstva, pa i depresije. Važno je i preko potrebno da parovi uvek imaju vremena jedno za drugo, razumeju međusobne želje i potrebe, kao i da poštuju individualno vreme. Više razumevanja i pomoći recept su za vraćanje osmeha na lice i voljenja i snalaženja sebe u ulozi roditelja.

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook