Deca

Saveti za polazak u vrtić

Saveti za polazak u vrtić
Podeli dalje

Avgust je mesec kada se sva naša pažnja usmerava sa letnjih aktivnosti na ponovni polazak u vrtić, predškolsko, školu. Evo saveta kako najbolje pripremiti dete na vrtić i nove obaveze.

 

Najbolje je da počnete svakog dana po malo da sa detetom pričate o vrtiću, kakvo je to mesto, šta se sve tamo radi i koliko je lepo i zabavno. Ako polazi po prvi put, objasnite detetu šta sve može da očekuje, da ide tamo da se druži, ručka, malo odmara i mnogo igra; povedite ga do samog vrtića na upoznavanje pre samog polaska i privikavanja.

Bilo da polazi prvi put ili nakon odmora, igrajte se sa detetom vrtića, vežbajte kod kuće kako će to izgledati kad (ponovo) krene i počnite da uspostavljate ritam koji imaju zaposleni i deca u vrtiću – što se tiče vremena za ishranu i vremena za odmor, kako bi sama tranzicija prošla što bezbolnije.

Dobar savet je i da uzmete slikovnicu koja govori o polasku i odlasku u vrtić, kako bi se dete lakše naviklo na to što ga čeka. Isto tako, kupite i mali ranac ili torbicu specijalno za polazak u vrtić, u kojem će dete spakovati svoje stvari za preobuku, flašicu sa vodom i (možda) jednu igračku. Tako će se dete osetiti važnim, ozbiljnim i velikim, misliće o sebi kao o roditeljima koji rade, pa tako i ono u vrtiću.

saveti_za_polazak_u_vrtić_v

Najvažnije od svega je da ne stvarate detetu pritisak i nelagodu oko vrtića, naročito ako polazi po prvi put. Učinite da period pripreme na vrtić i samo privikavanje proteknu što bezbolnije, uz dovoljno zabave i pozitivnog uzbuđenja. Neka osete i jasno vide da se vi radujete zbog toga, da to ne znači da mama i tata odlaze od deteta, već ga samo šalju na kratko druženje i igranje sa decom; dočekujte ih uvek sa osmehom i toplim zagrljajem pri preuzimanju i trebalo bi da sve protekne u najboljem redu.


Podeli dalje
Tagovi

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook