Deca

Trka za odrastanjem #HONYpriče

Trka za odrastanjem #HONYpriče
Podeli dalje

Bilo gde na svetu, trka za odrastanjem kod današnje dece je sveprisutna. Pa ipak, postoje i svetli primeri koji pokazuju da nije kasno naše klince usmeriti i usporiti ih na tom putu odrastanja.

I deca su ljudi. Imaju svoje stavove, svoja razmišljanja, svoje brige i ideje. Na nama kao odraslima je da sve to kanališemo i usmeravamo u pravom smeru, kroz razgovor, savete i prisustvo. Ne možemo sa njima biti kategorični, odsečni i autoritativni – u najmanju ruku, to je kontraproduktivno. Umesto toga, pronađimo način da shvate kako odraslo doba jeste nešto dobro, ali detinjstvo je neprocenjivo i vredno usporavanja tog (pre)brzog tempa života.

Možda im ovaj #HONYpriče primer pomogne i doprinese u tome.

„Imam 14 godina i svi drugari su poludeli da sad budu odrasli. Piju alkohol, puše cigarete, pokušavaju da se ponašaju vulgarno. Uradiće sve što mogu da se odvoje od roditelja i pokažu da su nezavisni.

Lično, volela bih da budem dete još malo. Volim da provodim vreme sa roditeljima, nisam u žurbi da pobegnem.  Volela bih da ovi trenuci traju što je duže moguće.“

Save


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook