Deca

Uzrast dece od 1 do 3 godine

Uzrast dece od 1 do 3 godine
Podeli dalje

todleriDeca uzrasta 1-3 godine su pravi mali nezaustavljivi istraživači i upijači znanja. Ovo je period kada su aktivni do same granice izdržljivosti njihovih roditelja i ostatka porodice. Stoga je važno, pored neizmerne ljubavi, naoružati se strpljenjem i biti spreman na njihove sve moguće i nemoguće akcije i smicalice.

Deca uzrasta 1-3 godine su pravi mali nezaustavljivi istraživači i upijači znanja. Ovo je period kada su aktivni do same granice izdržljivosti njihovih roditelja i ostatka porodice. Stoga je važno, pored neizmerne ljubavi, naoružati se strpljenjem i biti spreman na njihove sve moguće i nemoguće akcije i smicalice.
Deca ovog uzrasta todleri – kako ćemo ih u nastavku teksta nazivati, vrlo su radoznali i radi da istražuju, pipaju, premeštaju i šta sve ne, sve do čega se mogu dohvatiti. Nemojte se iznenaditi ako vam telefon, ključevi, vizit kartice, USB-ovi, novac završe na najneobičnijim mestima, pa čak i u toaletnoj šolji! Neke od tih stvari sam i sama pronašla u kupatilu i jedini način da one ne završe gde im nije mesto jeste da ih ne držite na mestima dostupnim deci. Naravno, postoje roditelji koji tvrde da nikada ne sklanjaju stvari i predmete od beba i da su one naučene da ih ne diraju – u pravu su samo toliko što su u pitanju starija deca. Todleri će uvek, kada im se ukaže prilika, iskoristiti trenutak nepažnje i sa vašim dragocenim sitnicama uraditi šta se ne sme. Najbezbednije je skloniti im sve iz dometa i uz kontinuiranu priču, učiti ih šta se sme a šta ne.

Ne zavaravajte se da su todleri suviše mali da bi nešto razumeli. Iako možda ne pričaju još uvek, vrlo dobro razumeju i znaju za granice, razliku izmešu ’da’ i ’ne’. Ovo je period njihovog života kada vi kao roditelj postajete papagaj u ponavljanju zabrana i dozvola. I da, posle nekog vremena (vrlo brzo) postane dosadno pričati im – ali  ne odustajte, pričom, pričom i samo pričom doprećete do njih i naučiti ihšta i kako smeju a šta ne. Todleri su prave male mudrice, namestiće najneodoljiviji osmeh i gledati vas pogledom srne dok rade neku nedozvoljenu smicalicu. Ne popuštajte i ostanite dosledni, to je jedini način da dete jasno dobije znak i usvoji metod prihvatljivog ponašanja.

Ovaj uzrast karakterističan je i po tome što todleri vrlo brzo krenu sa oponašanjem starijih u njihovim aktivnostima. Vrlo rano, oni usvajaju onaj poznati a nekima teško usvojivi mirroring metod ponašanja. Zato je važno da pazite kako se ponašate i šta izgovarate u prisustvu svoje dece – deca su ogledalo roditelja i ne krivite ih ako psuju, pričaju šta ne treba i imaju neprihvatljivo ponašanje – oni samo prenose vaše ponašanje, govor i stavove.

Todleri jesu pravi mali sunđeri upijajući nova znanja i veštine, ali to ne znači da ih trebate opteretiti raznim aktivnostima, poput učenja da čitaju i pišu, budu vrhunski sportisti, muzičari, pevači, glumci, manekeni… Dozvolite deci da budu deca; ne projektujte neke svoje neostvarene ambicije na njih. Neka im odrastanje bude bezbrižno i bez opterećenja; ako i imaju neke konkretne aktivnosti, neka to bude samo i isključivo radi zabave, a ne jurenja nekog budućeg uspeha i prestiža.


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook