Moj dom

Dizajn u domu: Art Deco

Dizajn u domu: Art Deco
Podeli dalje

Želite nešto da promenite u domu, ali nemate ideja? Ili, samo želite da saznate nešto o različitim stilovima unutrašnjeg dizajna? Na našim stranama, pokrećemo seriju tekstova o različitim stilovima dizajna enterijera. Počinjemo sa – Art Deco stilom.

 

 

Želite nešto da promenite u domu, ali nemate ideja? Ili, samo želite da saznate nešto o različitim stilovima unutrašnjeg dizajna? Na našim stranama, pokrećemo seriju tekstova o različitim stilovima dizajna enterijera. Počinjemo sa – Art Deco stilom.

 

Art Deco stil odiše onim starim Holivudskim glamurom dvadesetih i tridesetih – nepravilni oblici, upadljiva ogledala, naglašeni detalji, stepenice – samo su neki od predstavnika ovog stila. Izmišljen sa fokusom na jednostavnost i formu, Art Deco stil je doneo nešto novo i sveže u dotadašnji tradicionalni način života. Iako je dvadesetih smatran za ultra-novi stil dekoracije, Art Deco vuče deo inspiracije iz doba antike – poput  jarkih boja ili ponavljajućih detalja u dizajnu. Dizajneri su ovakve motive kombinovali sa geometrijskim, industrijskim oblicima mašinskog doba i glamura sa bioskopskih ekrana. Rezultat je bio izuzetan stil koji do danas pleni ljude širom sveta.

Glavne karakteristike Art Deco stila

Kontrast. Suština Art Deco stila je u kombinovanju i uklapanju ekstremnog i suprotnog: tamno i svetlo, prave i krive linije, okrugli i kockasti predmeti, geometrijski oblici i šare.

Industrijski materijali. Stakleni blokovi, neon, ogledala, paneli od neprozirnog stakla…; poenta ovog stila je u naglašenosti „novim“ (za to doba) materijalima.

Jasne, čiste linije.  Art Deco je karakterističan po naglašenosti jasnih linija u odnosu na šare i obrasce u dizajnu enterijera.

Sjaj i glamur. Kombinacija zlata i srebra, blještavilo, velika ogledala, raskošni lusteri – odlika su Art Deco stila.

Nameštaj u Art Deco stilu je jasnih i izražajnih linija, prenaglašenih detalja u kombinaciji sa jednostavnim materijalima. Tamno lakirano drvo, stolovi sa staklenom površinom i, uopšte, sjajan nameštaj – ono je što izdvaja ovaj stil od drugih. I, mada je danas malo teže naći originalne komade predmeta iz ove dizajnerske epohe, lako možete već postojeće preurediti – presvlačeći ih u sjajan lak, na primer.


Kada su u pitanju boje koje su obeležile ovaj stil, poigrajte se sa hladnim nijansama u kombinaciji sa kremastim tonovima. Ljubičasta, bordo, jarko zelena i plava, metalik tonovi i slično.


Ako ne želite čitav dom da pretvorite u Art Deco, a Vi ga osvežite nekim detaljima.
To može biti luster sa kristalima – ili makar lampa na toaletnom stočiću; veća ogledala na zidu u dnevnom boravku; metalni predmeti-ukrasi na policama – poput tabakere ili oldtajmer automobila; staklene figurice ili vaze; uramljeni posteri iz doba starog Holivuda ili slike glumaca iz te epohe; slike iz perioda kubizma i slično. Ono što je možda najbolje kod ovog stila jeste što ga možete uspešno spajati sa ostalim stilovima unutrašnjeg uređenja doma.

 

 

 


Podeli dalje

Ostavite komentar

Click here to post a comment

Facebook