Moj dom

Kako ukloniti neprijatne mirise kućnih ljubimaca

Kako ukloniti neprijatne mirise kućnih ljubimaca
Podeli dalje

kućni ljubimciSvako ko ima kućnog ljubimca u domu, pre ili kasnije susretne se sa onim neprijatnim mirisom, pa i raznoraznim mrljama, koje četvoronogi sustanari ostavljaju za sobom. A kako ih sami ne mogu otkloniti, tu smo mi sa par saveta za uspešno čišćenje.

Svako ko ima kućnog ljubimca u domu, pre ili kasnije susretne se sa onim neprijatnim mirisom, pa i raznoraznim mrljama, koje četvoronogi sustanari ostavljaju za sobom. A kako ih sami ne mogu otkloniti, tu smo mi sa par saveta za uspešno čišćenje.

Jedna od najčešćih neprijatnosti koju kuce i mace čine jesu mrlje od urina ili povraćanja po parketu i tepisima. Momentalno uklanjanje istih ponekad i nije dovoljno; ostaju fleke i mirisi. U pomoć priskače staro, dobro, provereno sirće razblaženo u malo vode – koje pored uklanjanja fleke deluje i kao osveživač mirisa; a takođe i blagi deterdžent za sudove. Oba sredstva nanosite sa sunđerom. Nakon što vidite da je fleka potpuno uklonjena, isperite tretirano mesto sa vlažnom krpom ili papirnim ubrusom. U istu svrhu, poslužiće i soda bikarbona, koju ostavite da deluje dok se tretirano mesto ne osuši, a potom obrišite i očistite mesto čistom krpom. Parkete tretirati na isti način, samo, pre toga mesto nezgode dobro isprati vodom pa osušiti.
Što se tiče neprijatnih mirisa, sipajte malo sirćeta u vodu i ostavite na šporetu da se greje. Ovaj postupak će neutralisati neprijatne mirise i ukloniti ih iz vazduha. Možda nije najprijatniji miris, za one koji ne vole sirće, ali je svakako bolji od alternative – i zdraviji. Nakon toga, otvorite prozore i provetrite prostorije.
Za osvežavanje tepiha i staza, koristite mešavinu boraksa i eteričnih ulja po izboru. Bitno je dobro i ravnomerno izmešati smesu i, nakon toga, naneti je na tepih, ostaviti par minuta da deluje a potom dobro i temeljno usisati. Ovaj postupak će osvežiti tepihe i staze i dati im svež i prijatan miris. Do neke sledeće četvoronožne neprijatnosti.

 


Podeli dalje

1 komentar

Click here to post a comment

  • Probacemo danas, nasa kuca nikako da se navikne da se te stvari vrse u dvoristu, a ne u kuci i to na samom prolazu da svi sto bolje ugazimo i razgazimo po celoj kuci…. Katastrofa!